Isle of Lewis och Harris i Yttre Hebriderna, öarna vid världens ände…

Yttre hebriderna är en ögrupp några mil väster om Skottlands fastland. Hebridernas huvudö är uppdelad i två delar, norra delen heter Isle of Lewis och södra delen Harris. Sen finns ytterligare en massa småöar. För att vara ärlig känns det som betydligt mer än några mil. När man kliver i land får man känslan av att ha hamnat i en annan värld. Naturen, människorna, kulturen, historian, vädret, djuren… Ja, det mesta är speciellt!

Man tar sig till öarna med färja eller flyg. Färjan från Ullapool tar ca 3 timmar men man kan också åka via Isle of Skye. Flyget kan man ta från t.ex. Glasgow till ön Barra. Barras flygplats har en speciell landningsbana, du landar direkt på stranden, inget för den flygrädde.

Många har liknat öarna vid en sagovärld och det är nog därför de har fått vara med i många filmer genom åren och gestaltat allt från fantasivärldar till planeten Jupiter. Öarna är karga, jag tror inte att jag såg ett enda träd på hela resan. Landskapet består av hedar, branta klippor, hav, berg och fjäll. Det finns inte mycket att söka skydd bakom när vinden tar i, vilket den alltid gör. Detta har man dock utnyttjat till sin fördel och anordnar årliga surfingsammankomster med deltagare från hela världen. Öarna blir offer för den vind som inte mött motstånd sen den lämnade Amerikas tusentals kilometer längre västerut.
Picture

Yttre hebriderna

Picture

Foto: irelandandscotlandluxurytours.co.uk
Får däremot finns det mer än gott om. Nästan alla hus har en markbit framför eller bakom huset med får. Även i mer tätbebyggda byar. Ungefär som vi andra har trädgårdar så har de en plätt med får i stället. Andra djur som finns på och runtom öarna är bland annat delfiner, valar, hajar, lunnefåglar, rovfåglar, hjortar, sälar och uttrar.

Hantverk är populärt på öarna, kanske har du hört talas om Harris Tweed? Många öbor väver det klassiska tygmönstret i ull åt Harris Tweed hemma på sina egna vävstolar. Det är inte ovanligt att höra det karaktäristiska dunkandet från vävstolar i bodar på gårdarna när man går på byvägen. Det är till och med ett krav från företaget att man är bosatt på öarna för att få väva åt dem. Tyg och produkter säljs sen till hela världen och tweeden har också använts av flera kända modehus.

Det finns flera intressanta historiska platser att besöka på Lewis och Harris. Visste du t ex att det finns en stencirkel à la Stonehenge här? Dessutom äldre än Stonehenge och så får man gå ända fram till stenarna utan några staket som hindrar. Precis som med Stonehenge vet man inte exakt varför de restes men man tror det har med astronomi att göra.

Gearannan Blackhouses är en annan fascinerande plats. En hel by med gamla stenhus precis vid Atlanten. De var bebodda ända fram till 70-talet och det känns som tiden stått stilla sen de byggdes för flera hundra år sedan. Får går fortfarande och betar runt stugorna och man kan till och med övernatta här. 

Om man sen fortsätter söderut mot Harris ändras landskapet från hedar till mäktiga berg, men den största överraskningen kommer några kilometer längre fram. Där väntar en strand med känsla av Karibien, kilometervis av vit sand och turkost vatten. Stranden och vattnet i sig är nog för att hänföra vem som helst men just kontrasten från att nyss rest genom det kargaste av karga landskap till att helt plötsligt befinna sig på vad många kallar en av världens vackraste stränder.

                                                                                                                                        Utdrag från mitt gästbloggsinlägg på resfeber.se

Share

You may also like...