Whiskyresan , En intervju med Bosse Bildoktorn Andersson

Whiskyresan

Bosse, stolt författare ev Whiskyresan

Whiskyresan : Bosse Andersson är mer känd som Bosse Bildoktorn, men visste du att han också har ett brinnande intresse för de brittiska öarna i allmänhet och whisky i synnerhet? Han har skrivit inte mindre än två böcker i ämnet, och det är ett intresse som gång på gång har fört honom till Skottland. Här delar han med sig av sina bästa skottlandstips.  (Inlägget Whiskyresan är en favorit i repris från 2015)

Berätta lite om boken Whiskyresan! 

 Mina föräldrar var mycket måttliga när det gällde alkohol, de drack fyra centiliter whisky varje lördagskväll. Redan som åttaåring njöt jag av doften av deras lördagswhisky, så när jag blev tillräckligt gammal började jag själv att dricka whisky. Men det var inte förrän 1975, då jag som 22-åring kom till Skottland, som jag lärde mig uppskatta single malt med en skvätt vatten. Den resan varade i tre veckor då jag och polaren Lasse for runt mellan olika destillerier. Denna jakt efter den perfekta whiskyn har sedan fortsatt. Jag har ännu inte hittat den perfekta whiskyn och jag vill inte hitta den, det är jakten som är grejen. Nåväl, efter drygt 30 års whiskyjakt samlade jag ihop mina erfarenheter och skrev reseguiden Whiskyresan.

  Så vilken är din favoritplats i Skottland? 

 Min favoritplats är Craigellachie Hotel vid floden Spey. Från den vackra byggnaden från 1893 har du utsikt över floderna Spey och Fiddich, Thomas Telford Bridge och de omgivande bergen. Men framförallt har hotellet baren Quaich, med över 700 whiskysorter. Därutöver serveras hemlagade rätter, tillagade på lokala råvaror. Hotellet är också ett utmärkt basläger, ty det finns många kända destillerier knappt 30 minuters bilresa bort.

 Så du har alltså kört bil i Skottland, vad är din åsikt om det? Någon fin väg du kan rekommendera? 

 Jo, jag har kört mycket bil i Skottland och jag har inga problem med vänstertrafiken. Folk är mycket vänligare i trafiken på den brittiska ön än i Sverige. Min favoritväg är den västra vägen på halvön Kintyre, på väg till Springbank.

  Ditt bästa tips för svenskar som reser till Skottland, nåt som inte får missas? 

 Highland games (Höglandsspelen) är en folkfest med tävlingar i säckpipsblåsning, trumspelande, dans, stångstötning, whisky och en massa annat som har att göra med skotsk och keltisk kultur.

 Har du något roligt minne eller annekdot du vill dela med dig av från Skottland? 

 Det kan vara svårt att uttala ortsnamnen i skottland. Men i bland räcker det att prata småländska, det upptäckte jag när ringde nummerbyrån och bad om numret till Glen-Grant i Rothes. Det visade sig att Rothes uttalas precis som vi pratar i Vetlanda.

 Hur började ditt intresse för de brittiska öarna och vad är det som gör att du gillar dem så mycket? 

 Genom tidningar och böcker blev jag redan i tioårsåldern ett fan av brittiska bilar, brittiska författare och brittisk kultur. På den brittiska ön finns ett charmigt galenskap som kan vara svårt att förklara. Tillåt mig citera Per Gillbrand, Saabs gamle motorguru: ”Under min tid på Ricardo accepterade en sann britt alla problem, bara orsaken var tillräckligt intressant. Lunchrasten styrdes helt av ebb och flod på Shoreham River. Ty alla seglade jolle på rasten och då fick det inte vara ebb. Men det var svårt att äta lunch klockan 08.30 på morgonen”.
Men vad gjorde Per hos Harry Ricardo? Jo, det var under utvecklingen av Saab 99 som herr Gillbrand skulle medverka i motorarbetet hos Ricardos konsultföretag. Ty även om motorn togs fram till Saabs och Triumphs bilar, så var det hos Ricardo den utvecklades. Tack vare att Harry tillät denna galna lekfullhet bland medarbetarna, så blev företaget mycket innovativt och är idag en av de tre största kunsultföretagen inom bilindustrin.
Och när det gäller whisky, vilket är ditt favoritdestilleri? 
Springbank ägs av familjen Mitchell och har så gjorts i snart 200 år. Ägaren har på helt unikt sätt bevarat kunskapen om äldre destilleriteknik, hantverket och de ålderdomliga metoderna, men samtidigt utvecklat nya whiskystilar.
Något tips när man som svensk kommer och helt plötsligt måste köra vänstertrafik? 
Träna hemma. Nej jag skojade bara! Mitt tips är att alltid vara utvilad och att aldrig stressa ty de flesta svenskar måste koncentrera sig hårt de första dagarna för att inte hamna på fel sida vid utfarter eller i rondeller.
Något övrigt du vill tillägga? 

 Jag klämmer i mig tre centiliter single malt varje kväll, varken mer eller mindre. Jag har alltså ökat mammas och pappas dos. //

Mer om whisky kan du läsa här:

Den spännande historien om skeppet fullt av whisky som förliste utanför skotska ön Eriskay. Än idag kan man hitta hela flaskor med whisky om man har tur.

Destilleriporträtt; Fettercairn inkl. intervju med Master Distiller David Doig

En helt ny whiskysort att prova…

 

Share

You may also like...