Whiskynyheter ; destillerier i ruiner, återskapad whisky och en dyr 70 åring

Whiskynyheter . Skottland och whisky går hand i hand och det händer ständigt nya spännande saker på whiskyfronten. Och som vanligt förespråkar jag inte drickadet av whisky, som måste drickas med stor måtta och endast av personer med åldern inne, utan hantverket och historian bakom drycken. Här kommer tre Whiskynyheter som fångat mitt intresse på sistonne:

  1. Det är förståeligt om du skulle vifta bort den förfallna ruinen vid vägens slut i Clackmannan som vilken gammal stenlada som helst. Men för den som gillar whisky är det historisk mark du står på. Det var nämligen här som whiskyindustrin föddes på 1700 talet. Inte whiskytillverkningen, nej den har funnits mycket längre än så, men det var här som whiskytillverkning gick från “hembränning” till industri. Kennetpans är nämligen Skottlands första, och en gång världens största whiskydestilleri. Det är därför det är anmärkningsvärt att det ända tills nu legat i ruiner och att väldigt få har vetat om ruinens historia. Fortfarande finns spår av destilleriets glansdagar både i själva byggnaden och nere vid vattnet där skeppen brukade lägga till i hamnen. Nu ska man i alla fall försöka rädda det som räddas kan. Läs mer här.

Whiskynyheter; Kennetpans i ruiner. Foton Wikimedia Commons.

2. Det var den 14 januari 1943. Det var mitt under brinnande världskrig och första dagen på casablancakonferensen. Churchill och Roosevelt planerade sina nästa krigsdrag. Stalin hade tackat nej till att medverka. Han var upptagen på sitt håll för röda arme’n förberedde det slutliga slaget i Stalingrad. Världen stod i brand. På ett destilleri i Skottland var det dock en ovanligt bra dag. Kriget betydde att det var dåligt med whiskytillverkning då råvarorna behövdes på annat håll. Men just den här dagen kunde cask 121 fyllas med nydestillerad sprit och läggas på lagring i det stora lagringshuset. Och där blev den kvar. Medan världen utanför åkte berg och dalbana låg cask 121 och vilade på sina lagrar för att 70 år senare när whiskyn i fatet buteljerades bli en av världens dyraste whiskies. Eller vad sägs om en dram för 430 pund… Läs mer här. 

Whiskynyheter

3. Lost Distillery Company. Under de senaste 100 åren har lika många whisktdestillerier stängts eller rivits här i Skottland. De flesta whiskyflaskor från dessa destillerier är för längesen urdruckna. Det som en gång var livliga arbetsplatser fulla av människor, historia och såklart det “skotska guldet” har förlorats för alltid. Nu ska ett nytt företag försöka rädda, och återskapa det som räddas kan. Lost Distillery Company lägger ner stora resurser på efterforskning i dessa förlorade destillerier och deras mål är att just återskapa de olika whiskysorterna. Men inte genom att bygga upp destillerierna igen utan genom att med noggrann forskning komma fram till hur dessa whiskies smakade och blanda till en variant som ska vara så nära originalet som möjligt. Tio aspekter tas i beaktande när man försöker återskapa en utdöd whisky och de inkluderar årtal (för att veta vilken metod och utrustning som oftast användes vid den tiden) plats, (destillerier som låg granne med varann kan ha använt sig av samma vatten, jäst etc) vattnet, jästen, korn, destilleringskärl (vad var det gjort av, var det öppet eller stängt, hur kontrollerades värmen) träslag på whiskyfaten etc. Hittills har företaget lyckats återskapa 6 st whiskies: Strathen, Auchenagie, Gerston, Jericho, Lossit, och Towiemore.

Mer whiskyrelaterat nedan: 

Besök på Fettercairn whiskydestilleri i Skottland

Massor av whisky

Whiskyresan , En intervju med Bosse Bildoktorn Andersson

Share

You may also like...