Gott och Blended; whiskynotiser från Skottland

Då var det dags för ett inlägg i serien Gott och Blended där jag rapporterar om whisky nyheter och händelser från whiskyns värld. Och som vanligt förespråkar jag inte drickadet av whisky, som måste drickas med stor måtta och endast av personer med åldern inne, utan hantverket och historian bakom drycken.

  • Keepers of the Quiach. Om du skulle vara en fluga på väggen inne i Blair Castle en kväll i oktober skulle du få bevittna ett “hemligt” sällskap som introducerar nya medlemmar till sin exklusiva gemenskap. Hur själva invignigsritualen går till vet ingen utom de insvurna men på banketten efteråt har det rapporterats om både konstiga och näst intill komiska förehavanden. Medlemsskapet är bara öppet för särskilt inbjudna personer som gjort något extra i whiskyns tjänst och liknas vid att bli adlad. Svenske Mikael Lunden är en av medlemmarna.

Blair Castle

  • Världsrekord. Om du vill bevittna den största samlingen av whisky i världen som är komersiellt tillgänglig ska du bege dig till Glenesk Hotel i Edzell. De har dessutom minst en whiskysort från alla destillerier i Skottland. Härom månaden slog de rekordet och finns nu med sina 1031 sorter med i Guimess rekordbok.

Glenesk Hotel

  • Brådmognad. Ett besök i ett whisky warehouse eller lagringsutrymme är en stor del av att besöka ett destilleri och gör att ens förståelse för hantverket att frambringa whisky ökar. Där kan man se whiskyfat från olika årtionden och det är intressant att se fat från många decennier sen som fortfarande ligger på lagring. Men det hade kunnat se helt annorlunda ut om det inte vore för att ett projekt på 50 talet hade stoppats. Dokument har nämligen nyligen släppts efter att ha varit sekretessbelagda, där det framkommer att man redan på den tiden hade kommit på en metod för att whiskyn skulle mogna på bara några timmar istället för i flera år. Projektet stoppades av rädsla att vilket land som helst då lättare skulle kunna framställa whisky och därmed förstöra en viktig exportkälla för Skottland.

Lagringen av whisky hade kunnat se helt annorlunda ut om det inte vore för att ett projekt på 50 talet stoppats. ( whisky nyheter )

  • Whisky eller massförstörelsevapen? Kanske kan whisky räknas som ett massförstörelsevapen om man tänker på hur många liv som gått till spillo av överkonsumption… Men just att framställa whiskyn måste ändå anses ganska fredligt.. Det var däremot inte amerikanska Defence Treath Reduction Agency som jobbar mot massförstörelsevapen så säkra på efter 9/11 och började bevaka Bruichladdich Distillery på Islay via deras egna webkameror. De tänkte att om man kan framställa whisky i detta stora maskineri kanske man kan framställa andra, farligare substanser också… Det hela uppdagades enligt BBC när en av destilleriets webkameror gick sönder och DTRA mailade destilleriet för att få en förklaring. Kanske trodde de att destilleriet med flit hade satt kameran ut funktion av någon fuffens anledning…

Uisge beatha (“livets vatten”) eller massförstörelse? (Fotona i whisky nyheter är från Flickr Creative Commons)

  • Skotskt i Sverige. Visste du att Vannaröds slott i Sösala är byggt som en replika av ett skotskt slott och har ett par gemensamma nämnare med den skotska whiskyindustrin? Christian Barnekow gifte sig 1886 med skotskan Agnes Sofia Montgomery (släkt med whiskyfamiljen med samma namn) Han lät uppföra slottet som en mindre kopia av hennes slott i Skottland. Christians brorson Ernst ärvde såsmånigom slottet. Han i sin tur var gift med Connie, whiskymagnaten Johnnie Walkers sondotter. Slottet är nu en restaurang.

Missa inte mitt nyhetsbrev med fler nyheter och notiser från whiskyns värld!

 

Whiskynyheter ; destillerier i ruiner, återskapad whisky och en dyr 70 åring

 

 

 

Share

You may also like...