VM i soppkokning i Skottland

År 2015 har blivit krönt till matens och dryckens år i Skottland och det har genomsyrat landets event och happenings hela året. Det har varit chokladfestivaler, marknader, provsmakningsevent och banketter av olika slag. Man har firat den lokalproducerade maten, råvarorna och traditionella recepten och stolt låtit besökarna ta del av Skottlands naturliga skafferi med allt från fisk och skaldjur till vilt, bär och såklart whisky.

DSC_0587

Rena äger Cullen Bay Hotel där VM i Cullen Skinksoppkokning hålls varje år. Här står hon i ett av rummen med utsikt över havet och delfinerna. Här ska byggas en rund balkong så att gästerna kan njuta av utsikten ännu mer.

 

Skottland är också känt för att anordna tävlingar av alla möjliga och omöjliga slag. (Eller vad säga som Årets träd … eller haggiskastning…?)

Så jag tänkte att det kunde vara kul att ta er med på ett event som kombinerar Skottlands lokalproducerade mat med deras förkärlek för tävlingar och då hamnar vi på Cullen Skink World Championships i fiskebyn Cullen i nordöstra Skottland, en tävling som hålls i november varje år och drar till sig uppmärksamhet från hela världen.

DSC_0563

I matsalen är borden vända mot utsikten, och det av god anledning då det brukar vara show i vattnet nedanför med både delfiner och en och annan haj… När jag var där hade en haj just strandat lite längre bort till vänster.

Vad är då Cullen Skink? Det är en traditionell soppa gjord på potatis och rökt fisk och den har funnits i Skottland i generationer och också spritts över världen. Den härstammar som namnet antyder från just den här byn, som ligger så vackert vid Nordsjön.

DSC_0597

Det ligger fint, hotellet, och har utsikt både mot byn Cullen och havet.

Tävligen, som har två klasser; “traditionell” och “med en twist”, hålls på Cullen Bay Hotel. Hotellet i sig själv är värt ett besök då det ligger i en vacker gammal byggnad på ett krön med utsikt över havet där vilda delfiner med jämna mellanrum roar gästerna som sitter vid de stora panoramafönstren och avnjuter sin frukost. När jag var där var det till och med en haj som hade strandat inte långt från hotellet, så det råder ingen brist på djur och naturupplevelser i området.

DSC_0593

Ett event som detta är ett perfekt sätt att träffa lokalbefolkningen och lära sig mer om deras traditioner och mat. Passa på att slå dig i slang med byborna och få de bästa insidertipsen när det gäller vad som inte får missas vid ett besök i trakten, både vad gäller naturscenerier och besöksmål. Ett perfekt tillfälle att öva dig på att förstå den skotska dialekten också:). Jag lovar att det blir lättare efter ett tag

Cullen Harbour,

Nere i byn vid Cullen Harbour, man ser viadukten och stranden i bakgrunden

Vann Twistklassen gjorde Alex Grahame som tillvardags jobbar på Hornblowers skaldjursrestaurang i Gourdon (kan rekommendera den restaurangen också förresten) Här kan kockarna leka fritt och det tillsattes ingredienser som t ex bacon, senap och lime. I den här grenen är det bara fantasin som sätter gränserna! Vinnaren Alex hade till exempel tillsatt Vermont i sin soppa.

hamn, hamnstad i skottland, skotsk hamnstad, cullen i skottland,

Hamnen används fortfarande dagligen av fiskare.

Blev du sugen på att vara med i tävlingen, eller att bevittna nästa års VM i Cullen Skink? Boka då in 20e november 2016 i almanackan redan nu och börja finslipa färdigheterna i soppkokning…

Nordsjön, havet, skottland, hamn, hamnstad skottland,

Vy bort mot Nordsjön

 

Cullen, byar i skottland, hamnstad skottland, cullen,

Från piren ser man byn.

 

Share

You may also like...