VM i gröt i Skottland

VM i gröt i Skottland . Att skottar tävlar i allt möjligt och omöjligt har jag nämnt förrut. (Till exempel kan man varje år nominera ett favoritträd att bli årets träd..) Men just VM i konsten att koka havregrynsgröt har blivit populär även utanför landets gränser. Årets tävling gick av stapeln i helgen och det var svenskt i toppen i båda klasserna.

Klasserna är klassisk gröt som bara får bestå av havregryn, vatten och salt och bedöms på konsistens, smak och färg och den kreativa klassen där man får mer fria händer. Ellinor Persson vann den klassiska varianten och Per Carlsson specialklassen. Det var faktiskt andra året i rad som Ellinor vann. Pers vinnande gröt var inspirerad av norden. Caramel Sweet and Sour består av havregryn, hjortronlikör, apelsinskal, vispad grädde och flamberade hjortron. Hur gott låter inte det!

VM i gröt i Skottland

VM i gröt i Skottland .Vinnare i Gröt VM Skottland 2017; Ellinor Persson och Per Carlsson. Det är bara att grötulera!

Blir du sugen på att prova på en annorlunda gröt till frukost eller kanske efterrätt har du några frestande recept att prova här:

Sticky Toffee Porridge: Sticky Toffee Pudding är en klassisk efterrätt i Skottland och består av saftig sockerkaksbotten med dadlar som täcks av kolasås och serveras med glass eller custard (typ marsankräm). I det här receptet, som vann specialklassen 2014,  har man gjort om receptet till en havregrynsgröt.

Orcadian Medieval Gode Spiced Porridge: Det här receptet kommer från Orkney och innehåller massor av frukt, och även whisky.

Blueberry Chia Jam and Almond Mascarpone Porridge: Från ett medeltida recept till ett mer modernt med både chiafrön och mascarpone… Som du ser så är variationsmöjligheterna oändliga…

VM i gröt i Skttland . Per Carlssons nordiskt inspirerade vinnargröt med hjortron och grädde. Foton: James Ross

Mitt eget favoritrecept på gröt är min morfars uppstekta gröt. Inget skulle förfaras så därför stektes gådagens gröt upp nästa morgon… Prova den som vågar.

Jo… nämnde jag att skottarna gillar att tävla i allt? Det finns nämligen en soppkokartävling också:

VM i soppkokning i Skottland

Share

You may also like...