Vinter i Skottland

Vintern har kommit till Skottland och som utflyttad norrlänning är det förstås svårt att vänja sig vid alla dessa varningar för lite snö och is och att skolor stänger pga ett litet snöfall. Det är också hysteriskt roligt i mina ögon att det kommer ut broschyrer med hur man ska klä sig och hur varmt man ska ha hemma. Men när man får lite mer information är det inte så roligt längre för varje år dör flera männsikor i Skottland indirekt pga kyla! Husen är ju som jag skrivit så många gånger förr ofta undermåliga och man snålar med den dyra värmen. Ändå får jag ofta kommentarer som att oj kommer du från Sverige då måste du tycka att det är varmt och skönt i Skottland. Har aldrig frusit så mycket som i detta land. MEN. Jag har nu efter sju år lärt mig den hårda vägen, att man KAN hålla värmen och hur man gör… Håll till godo, här kommer mina bästa tips:)

Elfilt. Innan jag flyttade till Skottland visste jag inte ens vad det var. Numer kan jag inte leva utan en på vinterhalvåret. Den värmer upp sängen innan ihoppandet och är det riktigt bistert får den vara på hela natten.

Varmvattenflaska. Ja detta var ju något man höll på med på 1800 talet och dessförinnan kan jag tänka mig, men här i Skottland slutade man aldrig.Sparar man på värme sparar man på el och använder hellre en gummisflaska med varmvatten för att hålla värmen under kalla nätter. En vanlig present i affärerna är såna där sockar som man kan dra över flaskan.

Te. Man dricker te hela tiden i Skottland. Inte bara till fika. Utan hela tiden. Gissa varför. Te är också det man dricker om man är törstig. Varmt te när man är törstig… inte förrän man genomlevt en vinter eller två i Skottland förstår man varför.

Dragstopparkorvar. Det heter det nog inte. Men det förekommer ofta att man lägger en stoppad tygorm vid glipor under dörrar och i fönster för att hålla drag borta. Passar dörren någorlunda i dörröppningen bryr man sig nämligen inte alltför mycket om lite glipor när man bygger. Hepp.

Fodrade gardiner. Gardiner är fodrade by default och många är gjorda av ylle och tjocka som täcken.

Inneskor. Själv har jag tagit det ett steg längre och använder innestövlar men alla använder nån form av fotbonader innomhus och dem tar man med sig när man går och hälsar på nån.

Kupevärmare: Som en extra hjälp när kylan slår till står det ofta på ett extraelement eller kupevärmare i affärer och hem.

Ull och Kashmir. Massor av får, ja men varför har kashmir blivit synonymt med Skottland. Kashmirgetter bor ju långt från detta land. Frågar du mig är svaret enkelt; Man överlever inte en skotsk vinter utan dubbla lager kashmir. At all times. Kommuner uppmanar också sina anställda att klä på sig ett extra lager snarare än att vrida upp värmen…

Kaminer: I stort sett alla bostäder har en kamin, även lägenheter, (men skottarna har ju långt i från så mycket träd och ved som Sverige så även detta snålas det på.)

 

DSC_0770-2

 

DSC_0773-2

 

DSC_0776-2

Share

You may also like...