Vem var Robert the Bruce (känd från Chris Pines nya film Outlaw King på Netflix)?

Den 9e november har den nya filmen Outlaw King med Chris Pine i huvudrollen premiär på Netflix. Eftersom att det ofta brukar komma många sökningar och frågor hit till bloggen om nya filmer och tv serier med skotsk anknytning känns det inte mer än rätt att ta reda på lite mer om Robert the Bruce* den här för Skottland så historiskt viktiga personen (även fastän jag själv förmodligen inte kommer att se filmen då jag antar att den kommer att vara alldeles för våldsam för min smak) Här kommer därför en crash course i Robert the Bruce, eller Robert den förste av Skottland som han kallas på svenska.

Vem var Robert the Bruce?

Robert föddes den 11 juli 1274, förmodligen i Turnberry Castle i södra Skottland. (Turnberry Castle är nu en ruin alldeles vid Turnberry golfbana och lyxhotell som ägs av Donald Trump.) Han dog den 7e juni 1329 och är begravd på tre (!) olika ställen i Skottland.  Kroppen är begravd i Dunfirmline Abbey, hjärtat i Melrose Abbey och inälvorna i St Serfs Church i Dunbarton.

Inspelning av Outlaw King i Glen Coe. Foto: Photosheik Wikimedia Commons

Robert the Bruce var kung av Skottland 1306 till 1329. Han kröntes i Scone utanför Perth. (Läs mer om den faschinerande historien om kröningsstenen som fortfarande används här)

Slaget vid Bannockburn är det mest kända av Robert the Bruce slag och där finns nu en besöksattraktion.

Robert the Bruce och spindeln

“If at first you don’t succeed, try try again” är ett känt engelskt ordspråk som varje skolbarn i Storbritannien känner till. Det är hämtat från historien om Robert the Bruce och en spindel. Robert ska ha suttit i en grotta och varit deppig efter ett nederlag och då sett en spindel försöka bygga nät mellan två punkter. Den misslyckades gång på gång men gav inte upp och tillslut lyckades den och detta ska ha inspirerat Robert till att gå ut och fortsätta sin egen kamp mot engelsmännen. Grottan finns att besöka nära Gretna Green. Och både Robert och spindeln finns avbildade på de skotska 20 pundsedlarna.

Outlaw king och länken till övrig skotsk (tv) historia

Robert the Bruce barnbarn Robert den andre var den förste skotske monarken av huset Stuart (hans pappa var William Stewart, därav namnet, som sedermera kom att ändra stavning till Stuart) som alltså är släkt med Mary Queen of Scots, Maria Stuart, i rakt nedstigande led. Marys son James var den förste stuartkungen att regera i England och den kung som jakobinismen tog sitt namn från. Jakobiterna verkade ju för att stuartsläkten skulle regera och är vad tv serien Outlander handlar om. (Läs mer: Klanen Fraser då och nu- Lairden som miste sitt slott)

Nämnas kan också att William Wallace (från filmen Braveheart, nej jag har inte sett den heller, den har för övrigt fått mycket kritik för att inte vara historiskt korrekt) och Robert the Bruce var “kompisar”. Och att prins Harry och William är släkt med Robert the Bruce, dock inte genom drottning Elisabeth utan genom prinsessan Diana. Där ser man.

Filmen spelades in på många olika platser i Skottland bl a Isle of Skye, Glen Coe och Blackness Castle.

*Vad du gör, förväxla inte Robert the Bruce med Skottlands andra nationalhjälte, poeten Robert Burns 🙂

 

Nedan kan du se mina videor från inspelningen av Outlander och när Prins Harry och Meghan Markle besökte Edinburgh.

Filminspelning i Skottland, behind the scenes, bts, Outlander season 3

Prins Harry och Meghan Markle i Skottland ; besöker slottet i Edinburgh

Share

You may also like...