Vädret i Skottland: Veckan då Skottland stod stilla

Efter flera veckor av vårväder, blommor och längre dagar kom ett bakslag som hette duga… Förra veckan stod Skottland nämligen stilla pga The Beast From The East, snöstormen från Sibirien som slog till på tisdagen förra veckan.  Skolor och arbetsplatser stängdes igen, tåg och flyg ställdes in och de som gett sig ut i bil fick tillbringa många timmar i långa stillastående köer. Röda korset körde ut filtar till flygplatser, privatpersoner gick mellan bilarna i ovan nämnda köer och delade ut mat och vatten och allmänheten uppmanades ge sig ut och skotta fram vägarna. Efter ett par dagar sinade maten i affärerna. Ett äldre par som blivit insnöade under fyra meter drivsnö i sitt hus fick evakueras och en bebis fick förlösas hemma av en barnmorska som liftat dit med traktor efter ett upprop på sociala medier.

För en härdad norrlänning som upplevt min beskärda del av snö, men aldrig nånsin en Snow Day (vilket är när skolorna stängs pga snö) är det lätt att skaka lite på huvudet åt vad de kallar “extremväder” här så jag måste hela tiden påminna mig själv om att det är helt andra förutsättningar här. Man är inte van. Man har inte samma resurser. Man byter inte till vinterdäck. Man har knappt en spade. Och framförallt! Man har inte lika varma hus som i Sverige! Man skickar tv-team till Sverige och Finland för att ta reda på hur livet i dessa länder fortsätter som vanligt, trots snö, mörker och kyla.

Nedan en påminnelse om att tänka både en och två gånger innan man tar bilen i sånt här väder. Även om man själv känner sig som en bra och säker förare måste man ta med i beräkningen att inte alla andra är det. Den här busschauffören i Edinburgh har blivit hyllad för sin blixtsnabba manöver och hon säger att det var hennes utbildning som kickade in och hon handlade instinktivt. Ouch! Nära ögat!

När vi ändå är inne på det alltid lika engagerande ämnet väder kan vi ta en titt på några andra väderfenomen som inträffat häromkring på senare år. Dessa “ice pancakes” som kunde ses på River Dee i närheten av Aberdeen för ett par år sen bildas tydligen när skum och annat fryser och sen kolliderar med varann vilket bidrar till formen. De ses annars mest i Antarktis.

“Ispannkakor” Foto: Accuweather

Regnbågar vet vi alla hur de ser ut, men har du sett en dimbåge någon gång? (klicka här för bild) En dimbåge är en vit regnbåge som enligt Wikipedia “uppstår vid särskilt fina vattendroppar”. Ljuset bryts inte i alla spektrum och därför blir dimbågen vit. Den kan bara ses om man står mellan den och solen och ibland kan man också se en gloria eller ett s.k brockenspöke, andra typer av väder- och ljusfenomen, samtidigt. Dimbågen på bilden fotograferades på Rannoch Moore i högländerna förra året.

För några år sen vaknade de boende i stadsdelen Footdee (gammal fiskeby i utkanten av Aberdeen) upp i ett hav av skum. Det var inte en överaktiv tvättmaskin som hade ställt till det i grannskapet utan skum från havet som drivits upp på land av vågorna. Skumfenomenet blev snabbt en världsnyhet:

Och så avslutar vi den här väderrapporten med stranden på Irland som plötsligt en morgon var försvunnen. Och sen kom tillbaka lika plötsligt 33 år senare. Det är kraftiga stormar som orsakar sanden att försvinna och även att komma tillbaka och med sanden försvann även turisterna från byn som brukade komma för sandstrandens skull. Nu hoppas man att även de ska hitta tillbaka.

 

Kan du lösa mysteriet med Shackletons meddelande?

Share

You may also like...