V&A Dundee, Victoria and Albert museum i Skottland

Pressvisning V&A Dundee. Det beskrivs som det största som någonsin hänt skotsk kultur. Det är inga dålig ord för ett nytt museum. Och även om det säkert är en sanning med modifikation finns det ingen tvekan om att det nya V&A museet i Dundee som öppnade i helgen är en riktigt big deal, inte bara för stan som haft ett allt annat än positivt rykte i många decennier, utan för hela Skottland.

V&A Dundee. Foto HuftonCrow

Det har gått 10 år sen fröet såddes för en filial till ett av världens mest prestigefulla konst och design museum i lilla nergångna Dundee. Och ju längre planerna har skridit desto större har hajpen och förväntningarna blivit. Redan innan museet ens slagit upp sina portar har stan sett en renaissance utan dess like, med nya hotell och affärer och ett rejält ansiktslyft. Dundee har utnämnts till ett av de 7 hetaste besökmålen i världen 2018 och har dragit till sig uppmärksamhet från jordens alla hörn.

Charles Rennie Macintosh Oak Room. Foto HuftonCrow

Och i helgen var det alltså dags! Då slogs portarna upp för allmänheten och Dundees förutspådda guldålder kunde ta sin början på riktigt när invigningen livesändes på BBC.

Men redan i torsdags var det internationell pressvisning och jag hade turen att få en inbjudan. Efter inledande tal av Dundees “kommunfullmäktige” och arkitekten själv fick vi upptäcka byggnaden på egen hand. Det är verkligen en magnifik byggnad som japanen Kengo Kuma har skapat. Utvändigt ser byggnaden ut som ett skepp men arkitekten säger att han också tagit inspiration från Skottlands klippor. Och invändigt är det lika iögonfallande. Projektet har kostat 80 miljoner pund och museet förväntas välkomna runt en halv miljon besökare under sitt första år. De permanenta utställningarna kommer att vara gratis men de turnerande utställningarna kommer att ha inträdesavgift. Den första, Ocean Liners, Speed and Style kostar 12 pund och kommer att finnas till beskådan till februari 2019. En utställning jag rekommenderar dig att se om du gillar marin vintageelegans, mode och nostalgi.

Utställningen Ocean Liners; Speed and Style. Foto Michael McGurk

Övriga objekt som finns till beskådan på museet är bl a. Skottlands stolthet Charles Rennie Macintosh Oak Room som varit i förvaring i hundratals bitar i 50 år liksom en uppsjö av objekt som inkluderar allt från designklassiker i klädväg till videospel och bilar.

Share

You may also like...