Uppsnappat- whisky mot radioaktivitet, säckpipa i rymden och haggissmuggling

Skottlands kanske mest ikoniska produkter, whisky, haggis och säckpipor har alla figurerat i nyheterna nyligen av lite olika anledningar.

Kornet som blir över vid whiskytillverkning används redan som foder till kor, men nu håller man på att ta fram en metod för att använda det till att sanera platser med radioaktivitet. 

whiskytillverkning, whisky radioaktivitet, sanera radioaktivitet, restprodukt vid whiskytillverkning,

Restprodukter vid whiskttillverkning kan komma att användas vid sanering av radioaktivitet.

 

Svenskättlingen och astronauten Kjell Lindgren har figurerat flitigt i nyheterna i veckan spelandes säckpipa i rymden... Intrumentet  är specialtillverkat i Skottland och kan enligt uppgift inte tas med tillbaka till jorden och kommer därför med stor sannolikhet att släppas ut i rymden.

säckpipa i rymden,

Internationella rymdstationen ISS Foto Wikimedia Commons

 

Det är förbjudet att importera haggis till USA. Detta pga av det innehåller fårlungor som en huvudingrediens vilket är förbjudet som födoämne där. Detta har lett till att det smugglas mycket haggis… Men nu har man kommit med förslaget att ändra receptet för att kunna börja exportera dit på laglig väg. Skottarna tror nämligen att haggis kommer att bli superpopulärt där borta och man marknadsför det bl a som bra föda för att få bukt med fetma. Om det är för att haggis är fettsnålt eller om det är för att man tror att de kommer att tappa aptiten av haggis framkommer dock inte 🙂

haggis, skotsk mat, skotsk rätt, skotsk nationalrätt, mat i Skottland,

Middagstips; Skotska nationalrätten haggis. 🙂

 

Share

You may also like...