Ull och hantverk på Shetlandsöarna

Shetland Wool Week är just till ända. För åttonde året i rad har man under en dryg veckas tid firat allt som har med ull att göra. Det har varit workshops, föreläsningar, marknad och mycket mer. De annars glest befolkade öarna fick en boost av 600 tillresta besökare som ville umgås med likasinnade och lära sig mer om stickning, hantverk och ylle. Shetland har ett rikt arv när det gäller hantverk och det är härifrån det kända Fair Isle mönstret kommer ifrån. Om du tycker att detta låter intressant boka in den 22 till 30 september 2018 i kalendern redan nu, för då går nästa års upplaga av festivalen av stapeln. Här kan du ta del av ett gratis mönster till den officiella Shetland Wool Week mössan 2017.

Wow! Det här är imponerande! Om jag kunde sticka en hundradel så snabbt skulle jag vara glad! Damen heter Hazel Tindall och kommer från Shetland. Hon är stickproffs och som du kan se använder hon ett stickbälte.

Att shetlandsöarna är ett mecka för alla som älskar hantverk, stickning, garn och ull är nog ingen nyhet. Här lever traditionen med hantverk kvar och har en lång historia. Här finns mycket kunskap att hämta. Har du t ex hört talas om ett stickbälte? Knitting belt på engelska eller Makin Belt som det kallas på Shetland. (Makin betyder sticka)

Jag hade aldrig hört talas om det här men nog verkar det väldigt praktiskt? Det måste ju underlätta en hel del för armarna tänker jag. Har du provat detta?

Läs mer om de faschinerande Shetlandsöarna här nedan

Shetland, Lerwick och Fair Isle

Läs min intervju med Ann Cleeves, författaren till böckerna och tv deckaren Shetland, här nedan.

Intervju med  Ann Cleeves, författare till bl a Vera och serien om Shetland

Share

You may also like...