Tredje säsongen av tv-serien Shetland på SVT kl 22.00 på ettan

Croft-Museum_Boddam_South MainlandTvå tips:

  1. På fredag kl 22.00 den 15e januari 2016 börjar säsong 3 av tv serien Shetland på SVT 1. Om de första säsongerna skrev jag såhär inför premiären förra året:

På fredag är det premiär för en ny serie på SVT som heter “Shetland” och bygger på Ann Clevees böcker om polisen Jimmy Perez som löser mordgåtor på de karga öarna långt ute i havet. Varje mordhistoria är två avsnitt lång och i de första två avsnitten är det arkeologiska utgrävningar på ön samtidigt som man väntar på den årliga vikingafestivalen Up-Helly-Aa, och mitt i allt detta inträffar förstås ett mord.
Det blir åtta avsnitt,(ursprungligen säsong ett och två, första “säsongen” bestod bara av två pilotavsnitt och andra säsongen hade 6 avsnitt)
Här i Skottland har vi alltså redan sett dessa avsnitt, (finns här om nån vill se i förväg) och väntar nu på tredje säsongen som ska spelas in i år.
Serien fick lite blandad kritik, en del störde sig på att vissa scener var inspelade i södra Skottland istället för på Shetland och att dialekterna inte var helt klockrena, men i stort blev serien väl emottagen.

Du kan iallafall se fram emot dramatisk och vacker bakgrundsnatur. Enligt många seriens största “stjärna”

Här hittar du böckerna som serien bygger på: 
Rött stoft
Svart som natten
Dött vatten

Bod_Whalsay_02

Och på fredag är det alltså dags igen för en ny säsong. Kl 22 på ettan! Vill du läsa mer om serien klicka på länkarna nedan:

Min intervju med författaren till böckerna som serien bygger på, Ann Cleeves, där hon bland annat tipsar om sina bästa skrivartips och avslöjar vilken svensk ort hon vill skriva en bokserie om.

Och här kan du läsa om en resa i huvudpersonen Jimmy Perez fotspår på shetlandsöarna.

Cliffs_Fair-Isle_03

 

2.  Här, på Londonsvenskars hemsida har jag listat mina tio skottlandsfavoriter. Londonsvenskar är för övrigt en superbra sida för dig som ska resa eller flytta till London, här finns allt från jobbannonser till tips på boende och saker att se och uppleva samt intervjuer mm. Mycket matnyttigt. Kolla t ex in den här listan med olika årliga händelser i London. 

Share

You may also like...