Tre museum i Glasgow värda ett besök

Glasgow är gravt underrepresenterad i den här bloggen. Det beror på att jag inte har varit där särskilt mycket då jag inte är superförtjust i stora städer. Om Edinburgh är den stora småstaden så är Glasgow en urban metropol med riktig storstadskänsla. Men självklart är Glasgow fullt av guldkorn och det är inte för intet som stadens marknadsföringskampanj har mottot People Make Glasgow då stan också är känd för sina trevliga människor. Här kommer 3 tips till dig som besöker stan!

University of Glasgow. Stadens universitet grundades redan 1451 och är det fjärde äldsta universitetet i den engelsktalande världen. Tillsammans med universiteten i St Andrews, Aberdeen och Edinburgh är det också ett av Skottlands fyra “antika” universitet (grundande innan 1600) Du kan alltså tänka dig vilken historisk guldgruva denna instutition är. Själva universitetsområdet är värt en rundtur i sig själv. Man kan gå på guideledd tur eller självguidad tur. Väljer du den självguidade turen, som jag gjorde, hämtar du bara en karta i souverniraffärern och går runt på egen hand och upptäcker de vackra byggnaderna. Men på området finns också the Hunterian Museum som är Skottlands äldsta allmänna museum och har en permanent utställning om Antonine Wall, samt ett konstgalleri.

The Cloisters

Kelvingrove Art Gallery and Museum. Kelvingrove är en av Skottlands mest besökta turistattraktioner och det är inte så konstigt då det ligger i Glasgow, har fritt inträde och erbjuder en upplevelse i världsklass. Inte mindre än 22 gallerier är fyllda med utställningar och objekt med allt från ett flygplan till kända mästerverk av Van Gogh och Monet. Här spenderar man lätt en heldag och själva byggnaden är väldigt pampig vilket inte gör det till en sämre upplevelse direkt.

Kelvingrove Museum.

Riverside museum: Riverside museum är Glasgows eget transportmuseum. Här finns förutom alla möjliga och omöjliga fordon från olika tidsepoker en replika av en gammal glasgowgata uppbyggd med affärer, pub, tunnelbanestation etc. Utanför ligger skeppet The Tall Ship förtöjt som också ingår i museet och man är välkommen att stiga ombord. Riverside är öppet 11.00 till 17.00 sju dagar i veckan och inträdet är gratis.

Riverside Museum

 

 

National Railway Museum i York, Tågmuseet i York med extra allt

 

Share

You may also like...