Trädgårdar i Skottland; tips på skotska trädgårdar 

Picture

Attadale Garden. Foto britain-magazine.com

Att engelska trädgårdar lockar många besökare är inte någon hemlighet, men de skotska trädgårdarna går inte heller av för hackor. Här kommer några tips för den trädgårdsintresserade skottlandsresenären:

  • Jag vill passa på att slå ett slag för de botaniska trädgårdarna, vinterträdgårdarna och parkerna som det finns gott om i Skottland. Både Edinburgh, Glasgow och Inverness t ex har varsin botanisk trädård. Den i Edinburgh hyser inte mindre än 7 procent av världens alla växtarter! Näst mest i världen! 

  • Vill man besöka privata trädgårdar så har Scotlands Gardens en lista över privatpersoner som öppnar upp sina annars stängda trädgårdar för besökare till förmån för olika välgörenhetsorganisationer. Man får köpa en bok som innehåller all information om vilka trädgårdar som är med, adresser, tider osv. Pengarna går till olika välgörande ändamål. 

  • National Trust for Scotland har ett 70 tal trädgårdar som de tar hand om. En karta över var de finns hittar du här. 

Har själv besökt långt ifrån alla sevärda trädgårdar här i landet, av de jag besökt är Culross min favorit, men två stycken jag är lite extra nyfiken på är Attadale Gardens i högländerna som verkar ligga så fantastiskt fint och Cawdor Gardens som består av fyra olika trädgårdar som tillhör Cawdor Castle och har anor från 1700 talet. 

För fler tips på trädgårdar se kategorin Trädgårdar och Natur här i bloggen. 

Share

You may also like...