Tips på trädgårdar att besöka i Skottland / Scottish Gardens

Fick en fråga från Titti som gärna vill ha tips på trädgårdar och slott att besöka i Skottland samt bästa tidpunkt för en resa hit. 

Generellt sett är det bäst att besöka Skottland under sommarhalvåret. Den officiella turistsäsongen brukar sträcka sig från mars till oktober. Besöker man Skottland på hösten får man inte missa ljungblommningen. 
Komihåg att Skottland är ett väldigt populärt resmål så under juli och augusti kan det vara väldigt mycket folk på de mest populära turistattraktionerna. Själv rekommenderar jag i början och i slutet av säsongen då allt fortfarande är öppet men det är mindre folk. För trädgårdsentusiasten kan det dock vara ide att komma under högsommaren av förklarliga skäl. 

Jag vill också passa på att slå ett slag för de botaniska trädgårdarna, vinterträdgårdarna och parkerna som det finns gott om i Skottland. Både Edinburgh och Glasgow och Inverness t ex har varsin botanisk trädård. Den i Edinburgh hyser inte mindre än 7 procent av världens alla växtarter! Näst mest i världen! 

Vill man besöka privata trädgårdar så har Scotlands Gardens en lista över privatpersoner som öppnar upp sina annars stängda trädgårdar för besökare till förmån för olika välgörenhetsorganisationer. Man får köpa en bok som innehåller all information om vilka trädgårdar som är med, adresser, tider osv. Pengarna går till olika välgörande ändamål. 

National Trust for Scotland har ett 70 tal trädgårdar som de tar hand om. En karta över var de finns hittar du här. 

Har själv besökt långt ifrån alla sevärda trädgårdar här i landet, av de jag besökt är Culross min favorit, men två stycken jag är lite extra nyfiken på är Attadale Gardens i högländerna som verkar ligga så fantastiskt fint och Cawdor Gardens som består av fyra olika trädgårdar som tillhör Cawdor Castle och har anor från 1700 talet. 

För fler tips på trädgårdar se kategorin Trädgårdar och Natur här i bloggen. 

För slott att besöka rekommenderar jag min lista med de 5, enligt mig, bästa slotten att besöka i Skottland samt hela kategorin Slott.

English: In Scotland you are spoilt for choice when it comes to gardens. Here is a few useful links:
NTS Gardens
Scotland’s Gardens

Picture

Detta är en av stadsparkerna i Aberdeen. Denna bro är populär vid bröllopsfotograferingar /Johnston Garden, Aberdeen.

You may also like...