Tips på hotell och boende i Edinburgh; Wallace’s Arthouse B&B i Leith

Vid havet strax utanför centrala Edinburgh ligger Leith. Här återfinns kungabåten Royal Yacht Britannia och flera fiskrestauranger i toppklass. Men idag blir det ett besök hos Wallace.
Det är dock inte helt lätt att hitta till Wallace. Vi var inbjudna att komma dit nu sist när vi var i Edinburgh och tog taxi från  centrum till adressen jag fått och taxin lämnade av oss och körade iväg. Mamma och jag fann oss  stående mitt på Constitution Street, (som förövrigt var platsen för Skottlands sista avrättning, där en svensk man vid namn Peter på 1800 talet bragdes om livet efter att ha befunnits skyldig till både det en och det andra. Ca 50.000 personer tittade på den gången.) Idag är det betyldigt lugnare på gatan. Så lugnt att vi undrar om vi kommit fel. Framför oss finns magnifik gammal byggnad med olika låsta portar men ingenstans någon skylt eller indikation om att vi skulle ha hamnat rätt. Tillslut ringde jag på en av porttelefonerna på måfå och rösten som svarade sa att jag ringt på fel nummer och skulle prova nr 4 istället. Vilket jag gjorde. Och där var ju Wallace på andra änden av tråden och låste upp porten åt oss.Wallace är en man i sina bästa år som levt ett rikt och spännande liv. Han utbildade sig till designer på Glasgows kända konstskola och har sedan hunnit med att jobba för Pringles of Scotland och 20 år i New York som designer för lyxiga klädmärket Donna Karan. Hans expertis var kashmir. Han har också hunnit adoptera inte mindre än 3 barn och rest och levt i många olika delar av världen.

På senare år har han dock valt att slå sig ner i Edinburghs utkanter där han har öppnat ett bed and breakfast. Och inte vilket b&b som helst utan ett logi med själ och hjärta. Att komma till Wallace’s Arthouse är som att komma hem till en kär gammal vän du har känt i evigheter. Detta är inget för den som vill vara anonym och vara i sin egen lilla bubbla. Bed and breakfastet är inhyst i byggnadens översta våningsplan och har endast två rum, och frukost äter man tillsammans runt köksbordet i Wallace kök. Här får man lära känna de andra gästerna vare sig man vill eller inte. Det finns också ett allrum där man, om man har tur, får ett glas vin medan man lyssnar på historier från Wallace förflutna. Några gånger om år anordnar han utställningar för lokala konstnärer och då är väggarna i våningen täckta av konstverk av allehanda slag.
Han står gärna till tjänst med sightseeing- och restaurangtips och hjälper mer än gärna till att boka bord, biljetter osv.
När jag senare frågar Wallace om frånvaron av skyltar säger han att det är en sk “listed building” och att det är kinkigt med tillstånd att sätta upp skyltar och så konstaterar han bekymmerslöst att folk verkar hitta honom ändå. För Wallaces lya är ett populärt ställe och de som hittar hit återkommer gärna gång på gång till Uncle Wallace som han kallar sig, för att bo på detta  Bed and Breakfast är mer en upplevelse i sig än bara ett logi för natten.

 

Picture

Allrummet är precis som resten av våningen ljust och inbjudande. Ingen TV finns, och det saknar man inte heller, här uppmuntras till samtal istället.

Picture

Kolla vilket rum vi fick! Mamma blev eld och lågor. Rummet var precis i hennes smak, Stort, ljust, luftigt och personligt inrett. Det fanns till och med öppen spis och en divan/dagbädd. 🙂

Picture

Här bjuds på kontinental frukost med yoghurt, musli, färsk frukt och gott kaffe. Wallace själv assisterar och bryter isen mellan gästerna. När vi var där träffade vi på ett australiensiskt par som kommit till Skottland för att släktforska. Isbrytning överflödig. Det var en salig blandning av accenter denna morgon: skotsk, australiensisk och mammas och min svengelska.

Picture

Wallace berättar för mamma och mig om sitt b&b och intressanta liv som designer runt om i världen.
Share

You may also like...