Stand Up Paddle Boarding i Stonehaven

Något som blivit populärt de senaste åren är Stand Up Paddle Boarding, en vattensport där man står på en bräda och paddlar. En enklare form av surfing om man så vill. Och ända sen jag såg dem för första gången har jag velat prova. När Stonehaven paddleboarding öppnade nere i hamnen hade jag inte längre nån ursäkt och vips hade jag bokat in mig på en nybörjarsession.

 

Ultimat plats

Stonehaven är verkligen den ultimata platsen för sporten då hamnen erbjuder skyddat vatten för nybörjare och kustlinjen bjuder på lite mer av en utmaning för dem som genomfört en nybörjarsession. Men framförallt är det ju så in i bomben vackert. Hamnen med fiskebåtarna, de gröna klipporna, grottor och vikar man kan paddla in i, Dunnottars slottsruin och fågelreservatet Fowlheugh med sitt vattenfall. Och som om det inte vore nog så är det inte ovanligt att få se både delfiner, lunnefåglar och sälar. Instrutören Dave berättade att de till och med sett en val en gång.        

Du ramlar inte nödvändigtvis i

Du hittar Daves SUP Hut, skjulet som är kontor, förvaring och samlingsplats, längst bort i hamnens norra ände, mot slottet till. Här får man prova ut en våtdräkt innan det blir en genomgång på land med vad man ska tänka på. Väl ute på vattnet börjar man sittandes tills man fått in snitsen. Det som slog mig var hur lätt man gled över vattnet och hur stabil brädan var. Jag vinglade till några gånger men ramlade aldrig i och det är långt ifrån alla som ramlar i även om man aldrig provat förrut. 

Paddla mot solnedgången

Jag fick blodad tand och tänker mig en tur med picnic (man kan ta med en lättare packning på brädan) där man utforskar grottorna nedanför slottet i soluppgång eller solnedgång (vilket de regelbundet arrangerar) 

Vill du se fler bilder som förmodligen kommer att göra dig sugen på att prova rekommenderar jag att du tar en titt på deras instagram.

 

 

Share

You may also like...