Skottlands största floder, ett urval av skotska floder

Picture

River Tweed är 15.6 mil lång och flyter fram i södra Skottland och norra England. Tygsorten tweed har fått sitt namn härifrån. Populär flod för laxfiske.

Picture

River Tay är Skottlands längsta flod, ca 19 mil lång och mer än 3 km bred på sitt bredaste ställe. River Tay är en av Skottlands fem stora laxfloder. I Tay finns förutom lax även gott om utter.

Picture

River Spey återfinns i nordöstra Skottland och är och har varit viktig för flera olika industrier, t ex båtbyggande, fiske och förstås whisky.

Picture

River Dee flyter från nationalparken Cairngorms och mynnar ut i Nordsjön i Aberdeen. Däremellan flyter den förbi Braemar och Ballater, känt som Royal Deeside eftersom att det var drottning Victorias favoritställe och Balmoral Castle, kungafamiljens sommarslott byggdes där.

Picture

River Clyde flyter genom Glasgow och en bit uppstöms kan man njuta av flera spektakulära vattenfall, Falls of Clyde. S.k Narrow Boats att semestra i finns det gott om på River Clyde.

Picture

River Forth mynnar ut i Firth of Forth som mynnar ut i Nordsjön i Edinburgh. Broarna Forth Road Bridge och Forth Rail Bridge är ikoniska kännetecken för Edinburgh.

Picture

River Don mynnar liksom River Dee ut i Aberdeen, staden ligger mellan de båda floderna. Floden är viktig för örings och forellfiske och floden kantas av flera slott och vacker natur. Foton: Flickr.com
Share

You may also like...