Skottlands slottsruiner ; Dirleton och Tantallon i North Berwick

Jag föredrar nästan slottssruiner framför välbevarade slott. Jag är inte riktigt säker på varför men på nåt sätt kan jag tycka att det är lättare att känna historiens vingslag i en ruin. I North Berwicktrakten finns två ruiner värda att besöka. Låt oss börja med Dirleton Castle som ligger i byn med samma namn.

DSC_0405

En del av Dirleton Castles vackra trädgård

Denna magnifika fästning beboddes av tre på varandra följande adliga familjer under en period på över 400 år. Slottet blev svårt skadat i Cromwells belägring 1650 och byggdes upp av nya ägarna Nisbet på 1660-talet.

Ingången till slottsområdet går via en liten öppning i muren där det finns reception och en liten presentaffär. Sen går man ut på andra sidan och kommer till den stora slottsträdgården. Trädgården anlades i slutet av 1800 talet och många besökare tycker att trädgården är minst lika intressant att besöka som själva slottet.

DSC_0392

Slottsmuren, tornhuset och trädgården utgör en pittoresk del av området.

DSC_0268 (2)

En bro tar en upp till själva ruinen. Man kan nästan höra ljudet av klapprande hovar på bron. Eller det kanske bara är jag.. 🙂

När man kommer upp till själva slottet är det första man ser vallbron som leder upp till slottet. Slottets äldsta delar härstammar från 1200 talet men har byggts på i omgångar under århundradenas gång. Här finns en fängelsehåla där man även den varmaste sommardag kan känna kalla kårar när man föreställer sig hur livet måste ha tett sig för de stackars fångarna.  En av mina favoritbyggnader var duvslaget. Det var första gången jag såg ett sånt här duvslag och det har 1000 holkar och är ett av de bäst bevarade duvslagen i Skottland. Duvor var en viktig källa till mat under vintrarna. Jag antar att det var den tidens kycklingar.

Dirleton är som sagt väl värt ett besök om du är i East Lothian och slottet håller öppet året runt och inträdet kostar 5.50 pund.

 

DSC_0315

Det är självguidade turer som gäller och det finns informationstavlor utplacerade här och var med text och bilder på hur det kan ha sett ut när det begav sig.

DSC_0305

Slottet har sett sina bästa dagar, men när man betänker att de äldsta delarna härstammar frn 1200 talet är det ändå väldigt imponerande att det är i det skick det är…

DSC_0358

Tantallon Castle

På andra sidan North Berwick, 15 minuters körväg från Dirleton ligger Tantallon slottsruin. Tantallon är ett stort slott och ligger dramatiskt till på en klippa med havet brusande precis nedanför. Även nu, i ruinerat skick är det imponerande och man kan bara tänka sig hur magnifikt det måste ha varit i sin krafts dagar! Precis som Dirleton har detta slott en vallgravsbro som tar en till själva slottet och ett duvslag. Bass Rock ligger precis utanför slottet och kan ses tydligt. Det är häftigt med två så markanta landmärken så nära varandra och jag var såklart tvungen att se till att få ett foto med båda landmärkena i samma foto.

Slottet byggdes i mitten av 1300 talet av William Douglas och trots mycket turbulens lyckades man hålla slottet inom familjen under slottets aktiva tid. Det blev dock ordentligt skadat under Oliver Cromwells invasion av Skottland 1651. 1699 såldes slottet till Lord North Berwick och idag är det Historic Environment Scotland som ansvarar för ruinen.

Se till att stanna till här om du är i närheten! Läget på en brant havsklippa och utsikten mot Bass Rock gör denna slottsruin till ett speciellt besöksmål som jag inte tycker att du bör missa.

Slottet är öppet för besökare året runt och inträdet kostar precis som Dirleton 5.50 pund.

Mer information om Historic Environment Scotlands alla slott och besöksmål hittar du här.

DSC_0429

Från slottsgården bortre kant tar havet vid och ute till havs ser man Bass Rock med sin fyr.

 

DSC_0466

Tantallon är en ruin i flera våningar och jag fick nästan svindel på översta våningen…

DSC_0440

Här är det lätt att tänka sig vilken imponerande byggnad det en gång måste ha varit.

Share

You may also like...