Skottlands sevärdheter , de populäraste gratis turistattraktionerna

Skottlands sevärdheter : Nu har man sammanställt en lista över de populäraste sevärdheterna i Skottland. En lista för betalda och en för gratis sevärdheter. Här kommer de som listats i gratiskategorin, så tar jag de andra i ett annat inlägg. Jag har länkat till tidigare inlägg jag skrivit om ställena.

Skottlands sevärdheter :

National Museum of Scotland, Edinburgh. Intressant museum med bl a klonade fåret Dolly och formel 1 bilar bland mycket mycket annat.

Riverside Museum, Glasgow. Ett av mina favoritmuseum. Detta är ett transportmuseum så här finns allt från gamla cyklar och barnvagnar till mopeder och motorcyklar. Dessutom en enorm vägg prydd med riktiga bilar på hyllor. Roligast var dock gatan de byggt upp som visar Glasgow på 1800 talet med hästskjutsar, pubar och affärer man kan gå in i.

Kelvingrove Art Gallery, Glsagow. Hit har jag skam till sägandes inte varit ännu. Hoppas dock råda bot på detta om ett par veckor då det blir ett besök i Glasgow.

Scottish National Gallery, Edinburgh. Konstgalleri som med en av världens finaste konstsamlingar, enligt de själva.

Loch Lomond Shores, Balloch Sjön som är nästan lika känd som Loch Ness har kvalat in på listan över mest populära destinationer, vilket Loch Ness inte lyckades med. Och frågar du mig tycker jag det är helt rätt. Loch Lomond är enligt mig ett mycket vackrare område än Loch Ness.

Royal Botanic Garden, Edinburgh (vissa delar gratis, andra inte) Har besökt den del av trädgården som är en park men inte de viktorianska växthusen. Här finns 7 procent av världens alla växtarter , bl a världens största (stinkande) blomma, så detta är ett måste om du är trädgårdsintresserad.

skottlands turistattraktioner

Viktorianskt växthus i Royal Botanic Garden, Edinburgh

 

Famous Blacksmith Shop, Gretna Green. Hit rymde unga par från England för att gifta sig. I Skottland fick man nämligen gifta sig vid en yngre ålder än i England och den här smedjan var den första platsen man kom till norr om gränsen. Detta ledde till att smeden fick förätta tusentals vigslar. I Skottland på den tiden kunde nästan vem som helst förrätta en vigsel. Gretna Green är fortfarande en av Skottlands populärste bröllopsplatser. Jag har inte varit där än men det står med på listan över platser jag vill besöka!

Helix Park, (Kelpies) Falkirk. Skottlands nyaste landmärke som syns från luften vare sig man flyger in till Glasgow eller Edinburgh. 30 meter höga statyer av två hästhuvuden för att lyfta fram vilken viktig del hästen har spelat i Skottlands historia. Mäktiga statyer som man kan gå in i.

Falkirk Wheel (kostar att åka båten som åker upp i liften, men gratis att komma dit och titta,) Världens enda roterande båtlift lyfter båtar mellan kanalerna Forth/Clyde och Union.

skottlands sevärdheter

I ett annat inlägg kommer jag lista de pouläraste av Skottlands sevärdheter som tar inträde/avgift.

 

 

 

Share

You may also like...