Skottlands historia – The Stone of Destiny, eller; En Stenbumlings Äventyr

Skottlands historia; en stenbumlings äventyr:

Det är juldagsnatt och året är 1950. Tre glasgowstudenter bryter sig in i Westminster Abbey i London och tar sig  försiktigt från arbetaringången till Poet’s Corner och vidare till kapellet och King Edwards Chair. Där, under stolen som i århundraden använts vid kröningen av brittiska monarker vilar den, stenen som är orsaken till denna vanskilga operation. De försöker verkligen vara så försiktiga de kan när de frigör stenen och med gemensamma krafter lyfter den. Men 152 kg stenbumling är tungt även om man är tre unga starka studenter och stundens allvar gör händerna darriga och vips! händer det som inte får hända. Med ett bang åker stenen i golvet och går i 2 bitar.

Stenen som våra vänner försöker få med sig är The Stone of Destiny, en rektangulär röd sandsten med ursprung i närheten av Perth i centrala Skottland. Så mycket är bevisat, av ett nitiskt forskarteam på 90 talet. Men där tar den bevisade faktan i stort sett slut och resten av historien är mindre fakta, mer… “förmodligen”.

Stone of Destiny kröningsstenen ödesstenen skottland

Skottlands historia: Ödesstenen, kröningsstenen, sconestenen, the stone of Scone eller Jakobs huvudkudde. Kärt barn har många namn… Här en replica som återfinns på Scone Palace i Perth. Den sten som sägs vara den äkta kröningsstenen förvaras nu på Edinburghs slott, men har bevisats komma från markerna kring Scone. Foto: Wikimedia Commons

För att få nån som helst klarhet i fallet med sandstenen från Perth måste vi gå långt tillbaka i historien. Närmare bestämt till 1296 och Edward I:s styre. Kung av England var han ju men för tillfället uppe i Skottland och härjade och som krigssouvernir tog han med sig denna sten från klostret i Scone utanför Perth. Han tog den till Westminster Abbey och monterade in den i stolen och från och med då kröntes alla monarker på denna stol-och-sten-kombo.

Men, här börjar också faktan höljas i dunkel. En del hävdar att stenen som Eddie fick med sig var en kopia och att den riktiga stenen hade gömts av munkarna, medan andra bestämt hävdar att detta är originalstenen. Och vad gäller stenens förehavanden innan den togs av Kung Edward är det ännu svårare att få klarhet i.

Århundrandena går, stenen består. Den ligger tryggt monterad under tronen och ser monarker komma och gå, krönas, regera en tid och ge plats för nästa. Och nästa.

Och så förflyter en sissådär 650 år.

Hursomhelst, inte det att skottarna är långsura men att de är ett patriotiskt folk är ingen hemlighet och det hade styngt i vissa delar av den skotska folksjälen att deras sten har tagits och hållits som gisslan i så många århundraden.

Men då, i början av 50 talet och strax efter andra världskrigets slut var den skotska nationalismen inte något hett ämne. Och det var det de tre studenterna ville ändra på. Och det gjorde de med besked. Återtagandet av stenen var startskottet på den nypatriotism man sett i landet sen dess och studenterna uppnådde hjältestatus (på norra sidan gränsen kanske ska tilläggas…)

För ja, studenterna i fråga lyckades faktiskt med sin operation; att hämta “hem” stenen (som nu plötsligt var två…)  På en jacka drog de stenarna ut till bilen och med bågnande stötdämpare körde de iväg norrut. Polisen som genast fattade misstankar om att stenen var på väg til Skottland fick för första gången på 400 år stänga gränsen mellan England och Skottland tillfälligt. Studenterna hade dock sin plan klar och grävde ner stenarna på en fält i Kent innan de några veckor senare tog dem till en reparatör i Glasgow som sammanfogade bitarna och även passade på att lämna ett litet meddelande på en papperslapp mitt i stenen. Än idag är det ingen som vet vad som står på lappen.

Om det sen var det dåliga samvetet som slog till eller om de ansåg att deras budskap hade nått ut tillräckligt vet inte jag. Men några månader senare upptäcktes stenen, invirad i en skottlandsflagga i Arbroath Abbey och kunde återföras till Westminster där nuvarnade drottingen ett par år senare kröntes på den som så många andra kungar och drottningar före henne.

Eller? För här börjar ju konspirationsteorierna spira igen… var det verkligen samma sten som tagits som lämnats tillbaka? Var det en kopia? Kanske rentav en kopia av en kopia? Om man nu ska gå på deras linje som hävdar att stenen som Edward tog var en kopia…

Skottlands historia

Kröningsstolen med ödesstenen fortfarande intakt.  Foto: Skottlands historia ,Wikimedia Commons

 

Skottlands historia – The Stone of Destiny – Kuriosa:

En av de som var involverade i stölden av stenen var släkt i rakt nedstigande led med Kung Edward.

År 1914 var stenen inblandad i ett bombattentat när Sufragetterna som kampanjade för kvinnors rätt detonerade en bomb som skadade kröningsstolen. Den gängse uppfattningen är att stenen skadades i attentatet och fick en spricka som inte upptäcktes förrän den där julnatten på 50 talet.

På 70 talet gjordes ännu ett försök, av en annan glasgowstudent att frita stenen men han lyckades inte och det hela tystades fort ner. En anställd vid Westminster blev dock oroad över framtida eventuella stölder av stenen, så han ordnade så att en en liten blykapsel innehållande ett hörn av ett dokument som intygar att stenen är äkta gömdes i en spricka i stenen och förseglades med vax. Detta för att kunna bevisa stenens identitet om den togs igen. Detta uppenbarades dock först på 90 talet när forskarteamet i Edinburgh undersökte stenen.

Stenen kommer att frakats tillbaka till Westminster tillfälligt för framtida kröningar.

År 2008 gjordes en film om fritagandet av stenen, se trailer nedan.

År 1996 beslutades det att stenen officiellt skulle föras tillbaka till Skottland och under stort pompa och ståt återfördes den till Skottland och Edinburghs slott, där den nu finns till beskådan. En av dem som var inbjudna till ceremonien var en av de tre studenterna.

Lagom till 20 årsjubileet av att stenen kom tillbaka till Skottland har nu röster börjat höjas om att stenen borde föras hem till Scone Palace istället för att förvaras i Edinburgh. Så stenens slutgiltaiga öde verkar inte vara bestämt än…

 

Skottlands historia The Stone of Destiny

Share

You may also like...