Skottland från A till Ö

Här kommer ett gäng intressanta fakta om Skottland i A till Ö form. Vi börjar med A till G…

A- Antonine Wall. Många tror att det är Hadrians Wall som var romarrikets nordligaste gräns, men så var inte fallet. Betydligt längre norrut, i Skottland, byggdes år 142 ännu en mur som kom att kallas Antonine Wall. Än idag kan man se lämningar av både muren och de romerska forten på flera platser. Muren sträckte tvärs över Skottland från Old Kilpatrick i väst till Boness i öst. 

B- Bog Butter. Då och då hittas bog butter i myrar i Skottland och på Irland. Det är som det låter, en typ av smör som var vanligt före och under medeltiden. Smöret förvarades i träkärl och man tror att de begrades i myrar för att hålla längre. Och höll det gjorde det. Rapporter säger att smöret som hittats fortfarande har en svag doft av mejeriprodukter. 

C- Chimney Map. En unik gigantisk graverad karta har hittats i en stuga på Castle Frasers ägor. Den hittades under en golvbräda där den tros ha gömts av Castle Frasers 4e laird eftersom att den ansågs ha symboler som sympatiserade med jakobiterna. Kartan har sen dess restaurerats minutiöst. 

D- Declaration of Arbroath. Amerikanarnas Declaration of Independence har alla hört talas om. Declaration of Arbroath… not so much! Och det trots att Skottland oavhängighetsförklaring skrevs under redan 1320 och sägs vara inspirationen till USAs version. Declaration of Arbroath finns med på UNESCOs Memory of the World Register.

En kopia finns att beskåda i Arbroath Abbey, där självständighetsförklaringen en gång i tiden skrevs. 

E- Energi. Skottland ser ut att nå målet att 100 procent av elen som landet förbrukar ska komma från förnyelsebara källor 2020!

F- Flygmuseet. För alla med ett intresse av flygmaskiner rekommenderas ett besök på National Museum of Flight i East Lothian där du bl a kan gå in i en Concorde. 

G- Geologi. På Mars… Stonehaven ligger drygt 2 mil söder om Aberdeen. Men du kan också hitta ett Stonehaven på Mars. Det är en geologisk formation som fått namnet för att “hedra” den kulinariska upplevelse som såg dagens ljus i just Stonehaven på 90 talet; den friterade Mars-chokladen… 

Share

You may also like...