Skottland från A till Ö, (H-N)

Här kommer andra delen i Skottland från A till Ö. Idag med bokstäverna H till N. Första delen hittar du här. 

H- Haggiskastning är en erkänd sport i Skottland. Rekordet är 66 meter och haggisen måste vara ätbar efter landning…

En kulinarisk läckerhet från Skottland. Foto Wikimedia Commons

I- Inverness. Sjön vid Inverness, den världskända Loch Ness innehåller mer vatten än alla sjöar i England och Wales sammanlagt. Vattnet är mörkt och grumligt och även kameror har svårt att “se” mer än en liten bit. Detta har gett upphov till mystiken kring sjön och känslan att vad som helst kan gömma sig där. Se själv här i webcam. (Ser du inte Nessie ser du garanterat i allafall Leila och Pi, fåren på fältet framför sjön.)

Loch Ness. Foto Wikimedia Commons

J- John O Graots. UKs motsvarighet till “från Ystad till Haparanda”, alltså från en av de sydligaste till en av de nordligaste samhällena i landet, är Lands End i England till John O Groats i Skottland. UKs version är ca 130 mil lång medan Sveriges ligger på ca 160.

John O Groats. Foto Wikimedia Commons

K- Kilt. Dellenkilten. Visst du att det finns en modern svensk variant av kilt? Dellenkilten har fått sitt namn från Hälsingland. Den sys i Skottland av skotsk ull och det speciellt framtagna skotskrutiga mönstret på kilten finns registrerat som ett eget tartan i Skottland. Kilten används som en del av eller som ett alternativ till folkdräkt.

Den svenska kilten, Dellenkilten, Foto Carl Öst Wilkens

L- Local Holidays. Ett tips om du reser runt i Skottland är att inte bara hålla koll på landets röda dagar, s.k bank holidays, utan också Local Holidays som kan variera från ort till ort och ofta innebär att affärer etc håller stängt. Här kan du se lokala helgdagar i Aberdeenshire. Som du ser har i stort sett varje liten by och samhälle sina egna helgdagar vilket kan bli lite problematiskt att hålla reda på. 

M- Mrs. Doubtfire. Karaktären Mrs Doubtfire i filmen med samma namn fick sitt namn från en gammal dam med en secondaffär och en massa katter i en källare i Edinburgh på 60 och 70 talet. Hon var en välkänd och omtyckt figur i området. Numer finns Doubtfire Gallery på adressen. 

N- Nedskräpning. Skottland kommer att förbjuda plastsugrör från och med slutet av nästa år. Det finns också planer på att förbjuda våtservetter, tops och andra liknande produkter pga miljön. 

Share

You may also like...