Skotskt nyhetssvep; skotska nyheter i korthet

Kanske minns du kvinnan från Perthshire som av en slump upptäckte att hon kunde lukta sig till sjukdomen Parkinson? Det var när hon råkade nämna för en läkare att hon kände samma lukt på ett hem för parkinsondrabbade som hon kände på sin man som drabbades av sjukdomen som man insåg att hon var något på spåren. Hon har nu varit “försökskanin” på University of Manchester i tre år och man har kommit fram till att det är de kemiska föreningarna hippursyra, eikosan och octadecanal som finns i högre koncentration på huden hos personer i ett tidigt stadie av Parkinson än hos friska personer. Eftersom att man hittills bara har kunnat ställa diagnos via observation hoppas man snart kunna topsa för att ställa tidig diagnos.

Från en skotsk kvinna med superkänsla till en skotsk kvinna utan känsla… Eller rättare sagt, utan smärta och ångest. Jo Cameron i Inverness hade aldrig reflekterat över att hon var annorlunda innan en doktor noterade att det var anmärkningsvärt att hon inte behövde värktabletter efter en operation. Hon skickades till en specialist där man tog tester och upptäckte att hade en mycket ovanlig genmutation som gör att personen inte kan känna just smärta eller ångest. Inte ens när hon födde sina barn flera decennier tidigare kände hon någon smärta och inte heller när hon bröt armen som 8 åring. Hon kommer nu att samarbeta med forskare som jobbar med att utveckla smärtlindring.

Om du besöker Edinburgh i sommar är chansen stor att du stöter på ett filmteam som spelar in ett nytt kostymdrama. Det är skaparna av “Downton Abbey” som nu ger sig i kast med ett nytt projekt. “Belgravia” utspelar sig i Londons finare kvarter på 1840 talet och det är alltså Edinburgh som spelar rollen av London.

En annan film som går på utvalda biografer i UK just nu och även kan hyras på Youtube är Last Breath, en dramadokumentär om dykaren Chris Lemons som en dag i september 2012 kom att lura döden när han fick problem 100 meter under havsytan medan han reparerade oljeledningar till en oljeplattform utanför Peterhead. Filmen har beskrivits som Gravity möter Touching the Void.

Vraket av skeppet Drottningen af Swerige som tillhörde Svenska Ostindiska Kompaniet sjönk utanför Shetland 1745 på sin väg till Spanien och kommer förmodligen att skyddas som minnesmärke pga att det är så välbevarat och hade stor inverkan på shetlandsöarna när det sjönk. Man tror att man kan lära sig mycket om den tiden genom att studera vraket. Detta var inte det enda av kompaniets skepp som sjönk i skotska vatten. Även skeppet Stockholm sjönk på samma dag i närheten och utanför Orkney sjönk några år tidigare fartyget Suecia. Ostindiska kompaniet bildades 1731 av skotten Colin Campbell och svensken Niclas Sahlgren. Scapa Flow utanför Orkney är förövrigt känt för sina många kapsejsade krigsskepp från andra världskriget och är populärt bland dykare.

Skotten Alfred Smith och engelsmannen Bob Weighton har en sak gemensamt. De föddes den 29e march 1908 och lever fortfarande och är därmed Storbritanniens äldsta män. Deras upplevelser spänner alltså från första världskriget till brexit… En av hemligheterna till ett långt liv? Gröt. Och det är de inte ensamma om att anse, många av Skottlands äldsta invånare krediterar sin livslängd just till den skotska havregrynsgröten. Kanske inte så konstigt att Skottland är landet som varje år arrangerar VM i just grötkokning (Även om svenskarna vinner år efter år 😉

Skulle du vilja bo i en skotsk fyr och spana efter valar i sommar? Då är detta sommarjobb nåt för dig… Men du får svara snabb då sista ansökningsdag är 15e april.

Share

You may also like...