Skotska städer i storleksordning, Skottlands städer och samhällen

Skotska städer . Har du koll på vilka Skottlands största städer är? I storleksordning? Glasgow och Edinburgh känner nog de flesta till att de är störst. Men sen då? Här kommer en lista med skotska städer i storleksordning, och ett personligt tips för varje stad. Många skolelever hamnar här efter att ha letat fakta om Skottland så jag tänkte att det kunde vara bra med lite basic information och fakta emellanåt. OBS! Siffrorna är ungefärliga, en del är några år gamla och andra nyare osv.

Glasgow

Glasgow, Skottlands största stad hade vid senaste folkräkningen 2011 inte mindre än 598.ooo invånare. Att jämföra med Göteborgs 541.ooo bofasta (2014). Glasgow är främst känd som en varvsstad men även för konst och musik. I stan finns många vackra viktorianska byggnader men också en del nedgångna områden.

Mitt tips: Transportmuseet

5658592_orig1

Skotska städer : Transportmuseet i Glasgow.

Edinburgh

Edinburgh är Skottlands huvudstad. Den är mindre än Glasgow och har 495.000 invånare. Här finns både gamla stan, från medeltiden, och New Town som trots namnet byggdes på 1700 talet. Allt beror på vad man jämför det med 🙂 Edinburgh är Skottlands mesta turiststad och precis som Rom byggd på sju kullar. Det finns alltså gott om utsiktsplatser i stan. En av kullarna är Arthurs Seat som är en vulkan. Slottet ligger på en annan av de sju kullarna och kan ses från hela stan i stort sett.

Mitt tips: Afternoon tea på Dalhousie Castle

13857681

Skotska städer : National Museum of Scotland.

Aberdeen

Med 196.000 invånare är Aberdeen Skottlands tredje största stad. Jämför med Uppsalas 207.000 invånare. Aberdeen kallas the Granite City. Granitstaden. De flesta av byggnaderna i centrum är nämligen byggda av detta stenmaterial som utvanns från ett schackt i utkanten av stan. Detta gör att stan är gråare än grå en regnig dag men gnistrar som silver under soliga dagar. Stan har också kallats Europas oljehuvudstad pga att oljeindustrin har haft ett starkt fäste här. Innan det var det fiske som gällde.

Mitt tips: Footdee

3958149_orig1

Skotska städer : Aberdeen City Beach

Dundee

Dundee har ca 141.000 invånare (jämför med Örebros 142 000) och ligger vid floden Tay. Dundee är liksom Glasgow känd som en varvsstad. Det var här RSS Discovery byggdes. Robert Falcon Scotts kända skepp som han reste till Antarktis med. Skeppet ligger nu förtöjt i hamnen och man kan gå ombord och få se hur manskapet levde ombord.

I övrigt är Dundee känt för de tre J:na “Jute, Jam and Journalism.” På 1800 talet fanns inte mindre än 60 juteväverier i stan med ca 50.000 anställda. De är för länge sedan nedlagda men marmeladkokningen och journalisitiken är still going strong. Forskning inom medicin och utveckling av dataspel är två andra saker stan gjort sig känd för på senare tid.

Detaljbild från skeppet RRS Discovery i Dundee

Detaljbild från skeppet RRS Discovery i Dundee

Mitt tips: RSS Discovery.

 

Perth

En annan, mindre stad vid floden Tay är Perth. I 500 år var Perth Skottlands huvudstad. Nu bor 50 000 personer här, samma som i Borlänge. Perth kallas ofta porten till högländerna och den australienska staden med samma namn tog sitt namn från skotska Perth.

Mitt tips: Scone Palace

_48940290_perthfromtheair_mikebell_766

Perth. Foto: perthfestival.co.uk

Inverness

Högländernas huvudstad är utan tvekan Inverness. Inte långt härifrån ligger den världsberömda sjön Loch Ness med sitt sjöodjur Nessie och den omåttligt populära slottsruinen Urquhart Castle. 46.000 personer bor här (jämför med Landskrona som har ca 43.000 bofasta) I centrala stan finns Inverness eget slott, men det används som kommunhus och är inte öppet för allmänheten.

Mitt tips: Kiltutställning.

 

inverness-castle

Inverness Castle

 

Det här inlägget är ett av de populäraste på min blogg (det näst populäraste är det här) och jag blir jättenyfiken på vad som fick just DIG att komma in på det här inlägget? Sökte du på något speciellt ord? Vilken information var du ute efter? Fick du svar på det du sökte? Var det nåt du inte fick svar på? Finns det någon vänlig själ därute som vill berätta för mig? Kontaktar mig gör man här. TACK på förhand:)

Läs mer om Skottland:

Att tänka på vid skottlandsresan

Dagliga uppdateringar från Skottland

 

 

Share

You may also like...