Skotska slottsruiner ; gratis slott och ruiner att besöka i Skottland

Skotska slottsruiner ; Får ibland frågan var man kan hitta gratis slottsruiner att besöka här i Skottland. Så här kommer ett tips för dig som reser i Skottland på en budget. Det vara bra att veta att det finns en hel del, i olika grad förfallna slott som fortfarande är gratis att besöka. Detta medan många andra har fått stängsel och betalgrindar framför. Dessutom så är väl det lite charmen med en skottlandsresa också. Att kunna utforska en gammal ruin och känna historiens vingslag på riktigt  utan det turistiga runt omkring.

Här kommer en lista med fem av de enligt mig bästa gratis ruinerna att besöka.

Skotska slottsruiner

Castle Tioram

Tioram är gaeliska och betyder torr. Slottet ligger på den lilla ön Eilean Tioram (Torr ö) Man kan inte gå in i själva slottet men vid ebb kan man gå över till ön och utforska ruinen från utsidan. Bättre plats för en picnic finns väl inte?

skotska slottsruiner

Foto: Graham Harris

Duffus Castle 

Duffus Castle var bebott mellan 1100 och 1700 talet. Det var ett av de säkraste och mest ointagliga slotten på sin tid. Men när Lord Duffus den andre dog 1705 övergavs slottet som redan då hade börjat förfalla. Sen dess har det stått orört och är nu en tyst påminnelse om fornstora dar.

duffus-castle

Foto: Itraveluk

Glenbuchat Castle

Det här slottet från 1500 talet ligger 6 mil väster om Aberdeen. Det är en kort gångsträcka från den lilla parkeringen till slottet och man kan gå in ruinen och upp för trappan. Dock ska reparationer påbörjas snart så det kan ändras snart.

glenbuchat1

Foto: castleexplorerer

Hailes Castle

Hailes är ett av Skottlands äldsta stenslott och ligger fint i närheten av River Tyne. Passa på att gå längs floden upp till ruinen. Det finns ett rikt djurliv i den här dalen. Det som förbryllar de lärde när det gäller det här slottet är dess läge. Det ligger nämligen så till att det skulle ha varit väldigt svårt att försvara. Förklaringen tros vara att det byggdes under en fredlig period i Skottlands historia. Dock inte så fredligt att det inte behövdes fängelser. Det finns nämligen två stycken fängelsehålor här.

hailescastle-450

Foto: undiscoveredscotland

Morton Castle

Okej, här kommer en riktig pärla! I alla fall om du som jag ofta tycker att läget är viktigare än själva slottet. Morton Castle ligger enligt många av de relativt få som besökt den här ruinen finast av alla slott i Skottland. Orsaken till att det är så få som besökt detta slott är att det helt enkelt är svårt att hitta hit. Och det finns inga skyltar förrän man nästan är framme. En detaljerad beskrivning på engelska av hur du hittar dit finns här.

morton3

Foto: castleexplorerer

 

 

Skotska slottsruiner

Share

You may also like...