Skotska slott; Culzean Castle, Skottland

Skotska slott:

Skotska slott är det ingen brist på, vare sig välbevarade sådana eller slott i varierande grad av förfall. Själv tycker jag det är nåt speciellt med ruinerna men då och då stöter jag på ett välbehållet slott som jag gillar lite extra. Culzean Castle är ett sånt slott.

Jag har faktiskt inte varit inne i slottet utan bara sett det från utsidan för vi hamnade där lite av en slump en söndagmorgon i november och då var det stängt.

Vi hade övernattat i närheten. (I Robert Burns mammas stuga för att vara exakt haha, numera ett enkelt bed and breakfast) och ägaren sa att det fanns en stig att gå via stranden till slottet, och eftersom vi hade några timmar att slå ihjäl och det var soligt trots novemberkylan tyckte vi att det var en ypperlig ide.

Culzean slott, (uttatals culejn, ger pluspoäng av lokalbefolkningen) var under 40 talet i flera omgångar bostad till Eisenhower och det finns en svit uppkallade efter honom.

Här i Skottland är det en populär helgsyssla att åka ut till ett slotts trädgård/omgivningar för att promenera, motionera hunden osv. Istället för att åka till elljusspåret åker man till närmsta slott.  Så visade det också vara här. Många hundägare hade letat sig dit redan på morgonkvisten. Här kommer några bilder:

 

DSC_0999

Där borta syns slottet på håll. Kullen till höger är en ö, en s.k vulcanic plug, (typ korken i en uttdöd vulkan) i havet som heter Ailsa Craig, av den brukade man bryta sten för att göra curling stenar! Nu har fåglarna tagit över och det finns t o m en del lunnefåglar där.

DSC_1004

Vände man huvudet åt andra hållet såg man detta.

 

DSC_1088

Slottet på närmare håll.

DSC_1147

Slottet är välbehållet och välskött.

DSC_1180

Det finns en stor trädgård som sträcker sig på tre sidor om slottet.

DSC_1127

En del palmer finns också. Culzean ligger nämligen söder om Glasgow.

DSC_1132

Utsikt mot Isle of Arran.

DSC_1176

Infarten till slottet

DSC_1174

Mysig del av trädgården

Fler slott att läsa om hittar du här:

Fika prisvinnande kakor i ett slottsvalv.

Filmklipp från Abergeldie Castle som håller på att rasa i floden efter de kraftiga översvämningarna.

Ett måste att besöka: Kilchurn Castle vid vackra Loch Awe

 

 

Share

You may also like...