Skotska djur på vift; Vilse i pannkakan

Djur är ju mästare på navigera, men även solen har fläckar, det visar tre fall på senaste tiden här i Skottland där djur har förirrat sig bort från sitt naturliga habitat.

Först var det Vilse, definen ni säkert har hört talas om som simmat hela vägen från Skottland till Sverige.

delfin, delfiner i skottland, dolphin, dolphins in scotland,

Även delfiner kan hamna Vilse. Foton: flickr creative commons

En annan långdistansresenär är ugglan som härom veckan gav sig ut på en långflygning över havet. Ingen vet vad han gjorde där mitt ute på havet men den enda plats som fanns att landa på var en oljeplattform där det blev en krashlandning. Personal på plattformen uppmärksammade den uttröttade ugglan och gav den lift med helikoter tillbaka till fastlandet där den nu vilar ut på sjukstugan innan den släpps ut i det fria igen.

Uggla, jorduggla, owl, short eared owl,

Ugglan som landade på oljeplattformen var en jorduggla.

Och så har vi ödlan som också bestämde sig för en långflygning. Men det är svårt att flyga när man är en ödla så han kröp in i en resväska i Florida lagom till avresedags och packades upp av en chockad familj här i Ferryhill i Aberdeen. Man undrar hur han klarade sig oupptäckt genom alla flygplatskontroller, för han var ju inte liten heller.  Och det får mig att tänka på när jag själv reste, helt omedvetet naturligtvis, med ett förbjudet föremål i handbagaget, och ingen upptäckte det, trots de vanliga kontrollerna och scannnrarna, förrän jag insåg det själv när jag kom fram. Det får en att fundera lite på vad som kan slinka med trots alla kontroller…

Share

You may also like...