Skotska byar : Crail

Att komma till mysiga skotska byar och särskilt Fifes fiskebyar känns alltid som att vara på semester. Det hjälper såklart en hel del om solen lyser och det är ljumma vindar och fågelkvitter. Men på nåt sätt får jag för mig att även en regnig och stormig höstdag skulle vara charmerande i de här byarna. Kanske har jag fel.
Området heter East Neuk of Fife och sträcker sig 16 km från Earlsferry till Crail. Neuk är skottarnas ord för engelskans nook. Ungefär Fifes östra hörn eller avkrok, fritt översatt. I detta “hörn” ingår 12 fiskebyar nordöst om Edinburgh.
Utmed kusten från North Queensferry till Dundee löper Fife Coastal Path. Den mest pittoreska sträckan av vandringsleden är de 16 km där fiskebyarna ligger. Vi bestämde oss för att gå en kort del av sträckan Crail-Anstruther men först måste man ju bara ta en fotosession i Crail.

DSC_0101

Havsutsikten är förstås allestädes närvande i dessa trakter och en dag som denna är det verkligen en bedårande syn. Man ser över till andra sidan Firth of Forth, edinburghsidan och andra skotska byar och mittemellan de båda stränderna ligger Bass Rock. Europas största koloni för havssulor.

DSC_0113

Byns Tea Room. Ingång till höger i bild. Obligatorist stopp för fika eller lunch här. Och det är öppet hela året utom ett par månader mitt i vintern.

DSC_0158

Vid dåligt väder eller vinter sitter man inne i själva stugan där ägaren också visar upp och säljer hantverk. Förresten! Kan rekommendera morotskakan!

DSC_0149

På baksidan finns en minimal uteservering och där går det hönor och pickar. Svårslaget stället det där, med havet i bakgrunden.

skotska byar

Gå några steg från cafeet och du hamnar i den lilla minihamnen. Här ligger fiskebåtarna på rad och de används fortfarande dagligen.

DSC_0124

Det är uppfriskande att som aberdonier se sten i en inbjudande brun färg i stället för grått hela tiden:)

DSC_0131

Crail är en historisk fiskeby och varje sommar hålls en matfestival här. Då förvandlas den sömniga byn till en färglad fest i några dagar.

DSC_0138

Runt hamnen finns massor av detaljer som skulle vara en fotografs dröm. Gamla skyltar, fiskesaker och andra minnen av en tid då hamnen var så full av liv och båtar att man kunde gå från den ena änden av hamnen till den andra bara genom att gå från båt till båt.

DSC_0162

En liten sandstrand finns också. Svagt i fjärran syns edinburghsidan och området runt North Berwick.

DSC_0166

Hamnen och byn på lite avstånd. På väg mot vandringsleden. Här syns tydligt hur liten hamnen är!

DSC_0199

Ute vid stugorna var det den här dagen full rulle med trädgårdsarbete för byns pensionärer. Trevligt folk! Trots att de måste få sin beskärda del av ettrigt fotograferande turister som mig…

DSC_0206

En sällsynt varningsskylt. Men välbehövlig. Klipporna är förädiska. Särskilt i blött väder. Ute i havet syns Bass Rock som jag skrev om förrut.

skotska byar,

Byns hotell. Vitt och fräscht 🙂 Med en båt som trädgårdsdekoration.

DSC_0235

 

skotska byar

Palmer i Skottland! Det finns rätt gott om det faktiskt. Det kanske man inte tror att det är klimat för här men medeltemeraturen håller sig ovanför gränsen för palmer så det är ok.

Fler skotska byar hittar du här.

 

Share

You may also like...