Skotsk vildkatt

Nånting många kanske inte känner till är den skotska vildkatten. Denna kattart har funnits i Skottland under mycket lång tid men är nu tyvärr är utrotningshotad med bara ungefär 100 exemplar kvar. Katten är ca 50 procent större än en vanlig huskatt och har ett lite grövre utseende. Typiskt för katten är att den är svart och brunrandig och att särskilt svansen är markant randig och har ringar av svart på brungrå botten samt att den har en svart svanstipp. Då dessa katter är väldigt sällsynta går det många sägner om dessa katter, bl a trodde man ända in på 50-talet att de dödade och åt människor…
Vi bor på en gård på landet och under en period förra året började en katt styka förbi trädgården då och då. Det som jag tyckte var märkligt var att den verkade större och kraftigare än en vanlig katt. Den påminde nästan om en lo och hade något lite vilt över sig tyckte jag. En vän påpekade att det kunde vara en skotsk vildkatt och eftersom jag aldrig hade hört talas om den läste jag på lite.
Det stod också på hemsidan att om man sett något som skulle kunna vara en sådan vildkatt skulle man kontakta den organisation som jobbar för att bevara den, eftersom det är väldigt svårt att identifiera dessa katter då de ibland är väldigt lik en stor tamkatt. Vi försökte därför fånga den på bild och så fort vi såg den åkte mobilen fram för att försöka få en bild.
En dag stod vår hund ute på bron och åt, hon hade just fått kött och katten måste ha känt doften, för plötsligt ser vi hur katten smyger upp bakom hunden för att försöka få sig en smakbit av maten. Komiskt nog märker vår hund ingeting av katten utan är helt upptagen med maten. När vi fått fotot går vi ut på bron och katten springer iväg, vi ville ju inte riskera att hunden blev kattmat.
Vi skickade in fotot till organisationen och de svarade att de var övertygade om att detta var en hybrid mellan vanlig tamkatt och skotsk vildkatt eftersom den hade de markanta ringarna på svansen men samtidigt var något mindre än en skotsk vildkatt.

Picture

En hybrid mellan skotsk vildkatt och tamkatt smyger sig på vår hund.

Picture

Skotsk vildkatt Foto flickr creative commons

Share

You may also like...