Skotsk panter…

Skotsk panter . Här i Skottland kommer med jämna mellanrum rapporter från allmänheten om att stora vilda kattdjur har skådats ute i naturen. En del beskriver dem som pantrar, andra som pumor eller leoparder. För flera decennier sedan kom en lag som förbjöd privatpersoner att ha stora kattdjur av detta slag i fångenskap och man tror att det då fanns dem som släppte ut sina djur i det vilda istället för att avliva dem eller ge dem till zoo. (Varför de hade såna djur in the first place har jag ingen aning om…) Och sen dess har det alltså rapporterats om detta fenomen flera gånger om året. Det ska alltså vara avkomlingar av dessa katter samt ev hybrider som ska ha överlevt ute i det fria. Men ligger det nån sanning i det?  På åttiotalet fångades faktiskt en puma in i närheten av Inverness,  men förutom det har ingen lyckats vare sig fånga in något udda kattdjur eller få en tydligt foto av någon sådan katt i det vilda.
Själv har jag sett en svart puma (kan också ha varit en panter ehe…)  två gånger stryka runt knuten här. Jo, det alldeles säkert. Det var INTE grannen svarta labradorer som smiter över till oss då och då… 🙂
Det verkar som att skottarna gillar sina monster- och djurlegender…

“Pantrarna” ska inte förväxlas med den skotska vildkatten. Det är en alldeles verklig och äkta vild kattart som är utrotningshotad och ser litegrann ut som en lo. Det finns dessutom hybrider mellan skotska vildkatt och tamkatt. Här har jag skrivit om den och när en sådan hybrid smög sig upp bakom vår hund på vår bro (med bildbevis)  Länk.

Share

You may also like...