Skotsk musik

Traditionell skotsk musik, dans och sång är en stor del av landets kultur. Om du känner för att gå på en konsert med traditionell och klassik musik när du är på besök i Skottland finns det många olika orkestrar och event att välja på.

Royal Scottish National Orchestra är Skottlands symfoniorkester som funnits sen 1891 och är en av fem nationella “performing artorganisationer” i Skottland som tillsammans med operan, teatern kammarorkestern och balleten får stöd av regeringen. De spelar och turnerar på heltid så det finns chans att se och höra dem i både Skottland och andra länder.

BBC Scottish Symphony Orchestra.  Sen 1935 har BBC Scottish Symphony Orchestra varit en av BBC:s fem heltidsorkestrar. De är baserade i City Halls i Glasgow och har ett digert jobb att spela både i radio och tv, samt konserter.

National Youth Orchestras of Scotland är till för ungdomar i åldern 8 till 25 och här spelas både jazz och klassisk traditionell musik. De turnerar runt hela Skottland och även andra länder och här har du chansen att se och höra morgondagens, ofta redan starkt lysande, stjärnor.

Scottish Fiddle Orchestra håller varje år 6 konserter. Oftast en vardera i Edinburgh, Glasgow, Aberdeen, Perth, Dumfries och Newcastle.  När de hade sin konsert i Beach Ballroom i Aberdeen i mars passade jag på att gå dit och lyssna. Och det var riktigt bra! En del undrar om det inte blir “för mycket” att lyssna till en hel konsert av den här sortens musik, men så var absolut inte fallet. Det var en bra blanding av sång, musik och mellansnack och mitt favoritnummer var definitivt när de spelade Old Man of Hoy och Aberdeen Pipes and Drums joinade med sina säckpipor.

Skotsk musik : Old Man of Hoy är en klippformation utanför Orkney som har inspirerat melodistycket med samma namn. Det är en musikalisk berättelse om hur en hemlängtande “Orkadier” (person från Orkney) reser med båt  från Skottlands fastland tillbaka till Orkney och förbi den mäktiga Old Man of Hoy. Musiken börjar lungt och vemodigt och blir starkare och starkare ju närmare Hoy båten kommer. Foto: Simaron, Creative Commons.

Share

You may also like...