Skotsk mat; Haggis — Scottish Food; Haggis

Haggis är vad man skulle kunna kalla skottlands nationalrätt. Det påminner om pölsa men är malda inälvor av får blandat med bl a havregryn och lök. Blandningen packeteras sen traditionellt i fårets magsäck, men nu mer använder man ofta korvskinn. Haggis varken ser eller verkar så aptitligt men smaken är kryddig och om man inte visste vad det var skulle man nog inte ha så mycket emot det. Jag har bara smakat en liten bit och väljer istället vegetarisk haggis. Den är gjord av havregryn, bönor, nötter, lök mm. 
Haggis äts oftast tillsammans med ett sorts rotmos och sköljs ned med äkta skotsk whiskey…
Man kan beställa haggis nästan överallt på restauranger och gatukök. De traditionella “fish and chips shops” som finns överallt i Skottland erbjuder också haggis på menyn. 
Det finns ett skämt här i Skottland där man låtsas att haggis är ett djur som lever i högländerna. Man kallar det Wild Haggis.

English: Haggis is the national dish of Scotland. Its made of sheep’s pluck. You can order haggis in most restaurants and fish and chip shops in Scotland. Its traditionally eaten with neeps and tatties and a glass of Scotch. 
The Scots have created a fictional animal called Wild Haggis. 

Picture

Haggis Photo flickr.com/photos/tessawatson/

Picture

Wild Haggis Image https://lochgelly.org.uk

Share

You may also like...