Skotsk kashmir, miljövänligt återbruk och ett smart tvättråd

Ni som besökt Skottland har säkert stött på skotskgjorda kashmirplagg. Fram till mitten av 90 talet användes kashmir mest till tillbehör till kiltar och traditionella skotska kläder och kom i dova färger som matchade kiltarna. Efter det har kashmir blivit mer och mer populärt även som vardagsplagg. Skotsk kashmir anses av många vara den bästa i världen och detta kan säkert bero på att man redan på 1790 talet började producera kashmirplagg här. Så man har haft lång tid på sig att lära sig hantvverket och kunskaperna har sedan förts vidare. Den finaste kashmiren görs av gethår från getter i Mongoliet, och det är bara den allra mjukaste, vitaste, delen av pälsen som används, helst från magen eller halsen. Ju tunnare hårstrå, desto bättre.
Johnstons of Elgin är det enda företaget som fortfarande själva står för hela processsen, från gethår till plagg. De har tre besökscenter i Skottland och de ligger i Elgin, Hawick och St Andrews. Hawick är lite av Skottlands Borås kan jag tycka. Staden kallas Kashmirens Hem och det finns många väverier och annat förknippat med garn, stickning, textil mm.

Ett tips för att kolla kvaliteten på ett kashmirplagg är att försiktigt dra i det, och om det drar ihop sig snabbt till ursprunglig form är det av bra kvalitet. En kashmirtröja av bra kvalitet ska faktiskt bli finare med tiden, den kan noppa i början men ska inte göra det så mycket efter första tvätten, lite beroende på kvalitet.

Ett annat tips, jag fått är att när man handtvättat kashmir så kan man använda en salladsslunga för att få bort överskott av vatten innan man torkar plagget.

DSC_0535

Pannband gjort av en polokrage till en kashmirtröja jag råkade krympa i tvätten. Ärmarna blev till benvärmare och nederdelaen av tröjan en halsduk/snodd 🙂

 

Ett kashmirplagg håller länge men när det tjänat ut sin rätt som tröja eller om man råkar krympa plagget finns ingen anledning att slänga det. En tröja kan få nytt liv som andra saker. En polokrage kan bli ett pannband, ärmarna kan bli benvärmare eller vantar och nederdelen av tröjan kan bli en snodd/halsduk. Miljövänligt, plånboksvänligt och roligt.

 

 

Share

You may also like...