Sju sorters kakor hos Joan i Laird’s Kitchen, Delgatie Castle

Det var en mörk och stormig kväll i november. Stormen Abigail lurade runt hörnet och hade redan börjat skicka ut oberäknerliga kastvindar. Vi svängde av från stora vägen och följde en smal ringlande grusväg längre och längre in i skogen. Framför oss tornade ett gammalt slott upp sig. Vi parkerade bilen och steg ut på en gårdsplan som låg mörk, tyst och öde. Ett par korpar flög upp från ingenstans och kraxade olycksbådande. Den livliga småstaden vi lämnat bakom oss kändes plötsligt väldigt avlägsen. Vi gick över gårdsplanen, genom en knarrande grind och fram till den stora porten. Bang, bang, bang, knackningarna ekade över den ensliga skogen. 

skotska slott, slott i skottland, delgatie castle,

Delgatie Castle,

Haha, jag kunde inte låta bli. För allt påminde starkt om en film när vi åkte för att hälsa på Joan i Dalgatie Castle en kväll förra veckan. Och några korpar såg jag aldrig… det hade bara passat så väldans bra in i samanhanget:)

slott skottland, skotskt slott, skotska slott,

Massor av gamla föremål i och utanför slottet,

 

slott i skottland, skotskt slott,

Hembakt i slottsvalvet,

Om utsidan var mörk och enslig den där kvällen innan stormen kom så är insidan på Delgatie Castle det omvända. Efter att ha gått in genom porten går man med fördel genast till Joans mysiga kafedel till höger, ner för några trappsteg och in genom en välvd port. Här doftar det av nybryggt kaffe och hembakta scones och kakor i massor. Det hemtrevliga slottsrummet har fortfarande kvar sin ursprungliga charm med vitkalkade väggar, välvda dörrar och fönster och eldstäder.

kakor, skottland, skotsk mat, bo på slott,

Prisvinnande hembakta kakor.

Vi är här för att fika och prova på Joans prisvinnande bakverk som vi hört så mycket gott (hehe) om. Men vi får oss också en massa historier till livs om slottet, om hur det kom sig att Joan jobbat som frivillig här i 30 år, och historier om hur slottet, som är klanen Hays fäste, räddades från att bli en ruin. (Extra intressant tyckte jag, då jag är ingift Hay)

Ute har stormen tilltagit och när vi tittar på klockan inser vi att det redan är långt efter stängningsdags. Det har varit filmiskt att sitta i det mysiga slottsköket med Joan och höra hennes berättelser medan vi mumsat på delikata kakor och kaffe med höststormen utanför. Vi hinner inte se resten av slottet men jag lovar att komma tillbaka när det är dagsljus och ta en ordentlig titt och ordentliga foton.

 

Fakta;

  • Det har stått ett slott med namnet Delgatie på denna plats sen 1000 talet. Efter striden vid Bannockburn 1314 gavs slottet till klanen Hay. Det nuvarnade slottet har anor från 1500-talet. På 1950-talet räddades slottet från förfall av Kapten Hay och de senaste 30 åren har Joan jobbat oförtrutet för slottets bevarande, vilket gett henne Spirit of the Community Lifetime Achievement Award nu i år.
  • Slottet är en fyrstjärnig turistattraktion. Både slottet, Joan och kakorna har vunnit många priser.
  • Här finns också bra fiske för den fiskeintresserade.
  • Slottet och kafeet håller öppet året runt med undantag av jultiden.
  • Joan hyr ut bed and breakfastrum/lägenheter i slottet. Jag får många frågor var man kan bo i ett slott till humana priser och har haft lite svårt att hitta ett bra alternativ. Men här har ni alltså ett hett tips!

 

Jag besökte Delgatie Castle på uppdrag av FoodFest15

 

 

Share

You may also like...