Simon the Fox i Wardlaw Mausoleum, 270 år gammalt fall på väg att lösas

Wardlaw Mausoleum byggdes 1634 som begravningsplats för klanen Fraser of Lovat och återfinns strax utanför Inverness. Här finns en kista med vad man tror vara kvarlevorna av Simon “The Fox” Fraser. Simon the Fox eller Lord Lovat den elfte var en jakobitanhängare eller snarare en “dubbelagent” som vände kappan lite efter vinden och stöttade engelsmännen ena gången och jakobiterna nästa, därav namnet The Fox. Han var den siste att avrättas i Storbritannien i April 1747 för sin inblandning i jakobitupproret. Han var 80 år gammal då och det sägs att uttrycket “laughing your head off” (eller skratta ihjäl sig, på svenska) kommer från hans avrättning. Det var nämligen så att stax innan han halshöggs så kollapsade en ställning där åskadare hade samlats för att titta på. Nio människor miste livet men Simon Fraser sägs ha skrattat ända in i döden. Ett gott skratt förlängde inte livet i det fallet…

Officiellt sägs kvarlevorna finnas i The Tower i London men man har länge misstänkt att så inte är fallet utan de faktiskt har funnit i Inverness all den här tiden. Man tror att andra jakobiter i smyg tog hem kroppen till mausoleumet. Saken ska nu förhoppningvis avgöras en gång för alla, då en expert kallats in för att bedöma kistans innehåll. En DNA analys kommer att göras men man kommer också att bedöma andra saker, t ex skador på nackbenet som ska jämföras med bladet som användes vid halshuggningen och som finns kvar i London. Man har redan kunnat konstatera att benen tillhör en förmodligen äldre man och att huvudet saknades vilket stämmer med fallet med The Fox, som blev halshuggen. I maj 2016 hittade man också gamla namnskyltar som man tror ursprungligen satt på kistorna men att de tagits bort för att inte förstöras. På en av dem står det just Lord Lovat. Skyltarna är fulla av stearin från ljus som besökare i alla århundranden haft med sig ner i gravkammaren för att kunna läsa på skyltarna på kistorna. Mausoleumet har varit halvt bortglömt bland allmänheten en lång tid tills Outlandereffekten (intresset för jakobiterna och klanen Fraser som väcktes av TV serien Outlander) slog till. I och med det nya intresset för detta har släktingar till the Fox trätt fram för att visa upp ägodelar som tillhörde honom och som har funnits i släkten i 100 tals år. Bl.a en klocka och två uppsättningar löständer..

Den nuvarande Lord Lovat, (den 18e) är klanens överhuvud och heter precis som sina anfäder också Simon i förnamn. Mer om honom kan du läsa i inlägget Lairden som miste sitt slott.

Följ utgrävningarna här. .

Läs om Castle Fraser här. 

Share

You may also like...