Shopping Skottland; Hattmakar’n på Rosemount

Shopping Skottland: Aberdeen har inte gjort sig känt som något turistparadis och det kan krävas lite inside information för att hitta de verkliga pärlorna. Om ni är som jag vill man gärna hitta lite unika butiker när man är på besök i en ny stad eller land, och inte bara shoppa i samma kedjor. Aberdeens bästa område för specialbutiker är enligt mig Rosemount. Det tar bara ca 10 minuter att gå upp dit från centrum. Här finns det specialaffärer för t ex fisk, godis och ost. Det finns också slaktare, skräddare för traditionella skotska kläder, antikaffär, blomsteraffär och ett glutenfritt kafe. Och så finns det då en hattafffär. Och den ser så inbjudande ut med sina karamellliknande hattar att jag tog och slank in en dag fastän tillfällen då man behöver en hatt tyvärr är ytterst få i mitt liv.

Det visade sig att det inte bara var en hattaffär utan också en hattverkstad. Avril, en äldre dam som äger affären, gör sina egna kreationer i rummet innanför butiken, till damer som ska på viktiga tillställningar, hästtävlingar, bröllop eller träffa drottningen.

I Skottland är det lite vanligare med hatt än i Sverige. Inte så att damerna går omkring med stor hatt till vardags men när det vankas speciella tillfällen åker ofta hatten på. Avril höll just på att matcha några fjädrar som skulle dekorera en specialbeställd hatt till ett par skor som kunden hade lämnat kvar för perfekt färgmatchning.

Det tar några dagar att göra en hatt från scratch och kunden kan bestämma i stort sett allting, så det blir en högst personlig huvudbonad.

Avril sa också att hon ska sälja affären nästa år, så om det är någon av er som är sugen på att starta ett nytt liv, flytta till Aberdeen och köpa en hattaffär så är detta ett gyllene tillfälle 🙂

 

shopping skottland, hattar, hattmakare, modist, specialaffärer, hattar, ascot,

Tusentals hattar i lika många färger.

 

hattar, hattmakare, modist, specialaffärer, hattar, ascot

Hattar för varje tänkbart tillfälle,

 

 

hattar, hattmakare, modist, specialaffärer, hattar, ascot

Riktiga hantverk.

 

hattar, hattmakare, modist, specialaffärer, hattar, ascot

Hattverkstan.

Shopping Skottland

Mer på ämnet hittar du här:

Ljungsmycken

Secondhandshopping

Share

You may also like...