Bobbys busshållplats, en otippad turistattraktion på Shetland

En busshållplats kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbar för att (delvis) citera askungen. Ja inte är det nåt man vanligtvis förknippar med varesig mysighet eller komfort men annorlunda är det på ön Unst, (en del av Shetland och endast 30 mil från Norge förövrigt) där det i ett par decennier nu funnits ett busskjul utöver det vanliga. Så pass utöver det vanliga att det faktiskt blivit världskänt.

Det hela började för en sissodär 20 år sen när det gamla busskjulet revs av säkerhetsanledningar. De tre små skolpojkar som brukade stå i skjulet för att värja sig mot Shetlands nordanvind i väntan på skolskjutsen beslöt att något måste göras. Bobby, en av de tre,  tog saken i egna händer och skrev ett brev till kommunen där han önskade ett nytt busskjul. Och på Shetland, i alla fall på den tiden, långt innan oljekrisen, hade man det gott ställt och tyckte att det kunde de visst få. Snart stod ett nytt skinande rött bussskjul på plats. Och sen vet man inte riktigt vad som hände. Men det började dyka upp möbler och prydnader. Varje dag hade något nytt adderats till skjulet som snart var mer hemtrevligt än många av de bofastas egna hem. En dag dök det till och med upp en tv. Och ett element. Det som var speciellt var att allt fick stå kvar och snart hade busskjulet nåt berömmelse i hela vida världen. Pojkarna blev inbjudna till tv shower i USA och blev intervjuade av olika tidningar. Numer har skjulet ett eget managment team (pensinerade lärarinnan Leslie, 1 min 45 sek in i klippet) som ser till det och vattnar blommar etc. Och man byter inredningstema varje år.

I skjulet finns en gästbok med tusentals hälsningar från olika delar av världen och Bobbys mamma passade på att slå mynt av berömmelsen genom att börja sälja sin hemgjorda Unst Bus Shelter Fudge till de turister som kämpat på och tagit sig så långt bortom allfarleden för att få stiga av bussen  här och vänta på vändande buss i det här alldeles speciella vindskyddet…

Bobby själv, han som skrev till kommunen, har förlänge sen sökt permanent skydd mot den hårda nordanvinden på Shetland… och flyttat till Swaziland.

 

.

 

Share

You may also like...