Shetland; Ny tv-serie på SVT

Shetlandsöarna är ju platsen där Skottland möter Skandinavien. Det gäller både språk, infrastruktur och ortsnamn såväl som geografisk possition.
Och på fredag är det premiär för en ny serie på SVT som heter just “Shetland” och bygger på Ann Clevees (läs min intervju med henne här) böcker om polisen Jimmy Perez som löser mordgåtor på de karga öarna långt ute i havet. Varje mordhistoria är två avsnitt lång och i de första två avsnitten är det arkeologiska utgrävningar på ön samtidigt som man väntar på den årliga vikingafestivalen Up-Helly-Aa, och mitt i allt detta inträffar förstås ett mord.
Det blir åtta avsnitt,(ursprungligen säsong ett och två, första “säsongen” bestod bara av två pilotavsnitt och andra säsongen hade 6 avsnitt)
Här i Skottland har vi alltså redan sett dessa avsnitt och väntar nu på tredje säsongen som ska spelas in i år.
Serien fick lite blandad kritik, en del störde sig på att vissa scener var inspelade i södra Skottland istället för på Shetland och att dialekterna inte var helt klockrena, men i stort blev serien väl emottagen.Du kan iallafall se fram emot dramatisk och vacker bakgrundsnatur. Enligt många seriens största “stjärna”

Om någon är intresserad av böckerna finns de här:
Rött stoft
Svart som natten
Dött vatten

Seriestart nu på fredag den 9 januari kl 22 på ettan.

Share

You may also like...