Shetland, Lerwick och Fair Isle

PictureJimmy Perez hus i tv-serien Shetland. Foto med tillstånd från shetland.org

Skottland har varit en populär destination för filmmakare så länge filmkameran har funnits och många skottlandsresenärer säger sig ha blivit inspirerade att komma hit pga av nånting de sett på tv eller film. Inte så konstigt då Skottlands natur är majestätisk, drömsk och vidunderligt vacker, som gjord för episka berättelser, både i film och bokform.

Idag tänkte jag ta dig med på en liten tripp till Skottlands nordligaste utpost och tillika den plats där serien “Shetland” till stor del utspelar sig. Shetlandsöarna, med andra ord. Dessa vindpinade öar har blivit ett allt populärare resmål på sistone just pga. filmatiseringen av Ann Cleeves kriminalromaner om kommisarien Jimmy Perez, som just nu går på svensk tv.

Men dessa öar, precis som hela Skottland, är förstås väl värt ett besök vare sig man har läst böckerna, sett serien, eller ej. Naturen, djurlivet, inklusive shetlandsponnyerna och 200 000 lunnefåglar, de karga majestätiska klipporna samt människorna som lever så isolerat på de små utspridda plättarna av land där Atlanten och Nordsjön möts i stormiga vågor, är skäl till varför denna ibland lite bortglämda ögrupp borde finnas med på alla svenskars bucket list. Med skandinaviskklingande ortsnamn och rikt vikingaarv känns Shetland hemtamt, men ändå så fascinerande annorlunda, som en helt annan värld.

I Lerwick, ögruppens största samhälle, hamnar du ganska snart vare sig du anländer till ön med den enda färjelinjen som angör Shetland, den från Aberdeen via Orkney, eller med flyg. Risken finns att du, vilket färdsätt du än valde, känner dig lätt illamående och i behov av en stärkande kopp kaffe. Havet är ofta stormigt och turbulens i luften mer regel än undantag. Det är dock oftast inget at oroa sig för. Reser du i Perez fotspår tar du din fika på Peerie Shop Cafe eller Montys Bistro kända från serien. Passa också på att besöka kommisariens hus, Lodberry, just vid vattnet innan du lämnar Lerwick för vidare upptäckter av de mer än 100 öarna som utgör Shetland.

Kanske väljer du att någon gång under din vistelse besöka Fair Isle, ön dit handlingen i Blå gryning är förlagd, mellan Mainland (Shetlands huvudö) och Orkney. Att ta sig mellan öarna är ett äventyr i sig och måste förstås ske med båt eller flyg. I det här fallet kan du välja på ett sjusitsigt flygplan eller båten the Good Shepherd som är både postbåt och passagerarfärja. Tre gånger i veckan seglas sträckan sommartid.

På Fair Isle finns ett fågelobservatorium som drar till sig fågelskådare från hela världen och ön är också hemvist till de stickade Fair Isle tröjorna du säkert hört talas om. Vandringsleder finns det gott om och är du intresserad av arkeologi och geologi får du ditt lystmäte i stort sett vartän på ögruppen du befinner dig, då den är klassad som en geopark och det finns över 6000 arkeologiskt intressanta platser här. På Fair Isle finns också två vackra fyrar, en enda affär, 70 invånare och oändligt med vacker natur.

Shetlandsöarna har mycket mer att erbjuda, både när det gäller platser i Ann Cleeves böcker och annars. Men om du hellre skriver en blivande bästsäljare själv än reser i fiktiva karaktärers fotspår ska du boka in 13 till 15 november 2015 i almanackan. Då hålls nämligen Shetland Noir, en kriminalromansfestival dit många nordiska författare, bl a Håkan Nesser och Ann Cleeves kommer att finnas på plats för att ge sina bästa skrivartips. 

                                                                                                                                    Utdrag från mitt gästblogginslägg på ResfeberShare

You may also like...