Shakespears Macbeth – Ny film för 2015 filmad i Skottland

Här i Skottland har den just haft premiär, den nya filmen om Macbeth. Den är till stor del inspelad i Skottland, på Isle of Skye och kommer att ha premiär i Sverige den 8:e januari 2016. I korthet handlar filmen om Macbeth som mördar kungen för att själv ta tronen och sedan blir han indragen i en ond spiral av fler och fler mord pga sitt dåliga samvete. Själv har jag inte sett den då jag inte gillar mord eller filmer med mycket våld men hade gärna sett det skotska landskapet i filmen. Isle of Skye lämpar sig nämligen ypperligt för en sådan film eftersom det finns något tidlöst och sagolikt över det dimmiga landskapet. 

filminspelning, macbeth skottland, macbeth 2015, den riktige macbeth, verklighetens macbeth, michael fassbender, marion cotillard, film skye, isle of skye film, skotlsk film, filmen macbeth, nya macbeth,

Filminspelning pågår. Foto chroniclelive.co.uk

Huvudrollsinnehavarna Michael Fassbender och Marion Cotillard spås bli de nya stora stjärnorna på filmhimlen efter sina insatser i filmen. 

Man får dock komma ihåg att skilja på Shakespeares pjäs Macbeth och den verklige skotske kungen Macbeth. I båda fallen är det mycket mord, tragik och ond bråd död, men där slutar också likheterna. 

Så vem var då den rikitge Macbeth? Enligt traditionen föddes han i Dingwall i norra Skottland runt 1005 och fick namnet Mac Bethad mac Findlaich, men är såklart mer känd vid sitt engelska namn Macbeth. 1040 dödade han den regerande kungen Duncan den förste i en strid nära Elgin.  Han blev således kung av Alba, alltså Skottland. (Alba är Skottlands gäliska namn) För att stärka sitt, modernt uttryckt, “personliga varumärke” som kung gifte han sig med Gruoch och de fjorton första åren som kung präglades av ett starkt och någorlunda rättvist styre där han stärkte kristenhetens roll och såg tlll att lagen efterlevdes. Men 1054 började nergången då Siward av Northumbria påbörjade sin kampanj för att Duncans son skulle komma till makten. 

Man har räknat ut att ca 40 procent av Skottlands turister kommer hit efter att efter att ha sett en film inspelad här. Och man förväntar inget mindre nu efter premiären av den här filmen.  Så i samband med premiären har man också märkt ut en vandringsled i den riktige Macbeths fotspår, och nedan finns en karta med fler skotska platser knutna till honom.

Dingwall: Macbeths födelseplats.

Inverness: Macbeths far hade ett residens i Inverness, (inte att förväxla med diktens Macbeth som bor i ett slott i Inverness och mördar Duncan där)

Forres: Detta är en av Skottlands äldsta städer och i den uppdiktade versionen bor Duncan här. 

Cairn O Mounth: Macbeth och hans trupp red över detta bergspass för att möta Duncans son Malcolm i Angus. Malcolm ville invadera Alba så det var det Macbeth försökte undvika. Vilket resulterade i the battle of the seven sleepers 1054.Inte långt härifrån, i Lumphanan dödade Malcolm Macbeth 1057 och här finns Macbeths Sten som sägs vara platsen där han dog.

Glamis Castle: Känt från Shakespeares pjäs men har ingen verklig anknytning. 

Scone Moot Hill: Inte mindre än 42 skotska kungar har blivit krönta här, inklusive Macbeth. 

Samt Iona, ön på västkusten där han är begravd. 

 (Källa och mer info)

Mer skotsk TV och film:

Mina smygtagna foton från Outlander-inspelningen 🙂

Min intervju med Ann Cleeves, författaren till serierna “Shetland” och “Vera”

Share

You may also like...