Sevärdheter i Scottish Borders

Sevärdheter i Scottish Borders är ett inlägg i samarbete med Visit Britain. Sevärdheter i Scottish Borders består, förutom av naturen i sig, av allt från ännu bebodda herrgårdar och slott till ruiner i olika grader av förfall. Och förstås en hel del annat. Här kommer några tips på vad som inte får missas vid ett besök i området.

Herrgårdar och slott

Mellerstain House designades av två av Skottlands främsta arkitekter, William Adam och hans son Robert, fast med 45 år emellan. William designade de två vingarna och sonen Robert färdigställde byggnaden genom att bygga till mittendelen. Invändigt är huset ovanligt ljust och färgglatt då Robert ville komma ifrån den gängse iden om att inredningen skulle vara mörk och murrig. På de stora ägorna finns en damm med svanar, en stor trädgård och undangömt i ett hörn av den finns den charmigaste sagostuga du nånsin skådat, Mellerstains lilla Tea Cottage.

Mellerstain House är öppet från maj till oktober, fredagar till måndagar, kl 12-17.

Floors Castle är enormt och om man tittar upp ser man ett myller av små tinnar och torn som för tankarna till en saga från Orienten. Det byggdes 1721 av ena halvan av Mellerstains designteam, arkitekten William Adam, på uppdrag av Duke of Roxburgh den förste. Det bebos fortfarande av samma familj, men sommartid är slottet öppet för besökare. Missa inte fågelrummet som är både faschinerande och lite läskigt på samma gång. Ägorna upptar en stor del av småstaden Kelso. Till slottet hör också ett stuteri där det föds upp galopphästar.

Floors Castle är öppet dagligen från maj till september 11.00-17.00

Abbottsford: En av Skottlands stoltheter är den välkände författaren Sir Walter Scott och en av Scottish Borders mest välbesökta sevärdheter är hans hem Abbotsford, som sägs vara ett av världens mest kända hus… Hur det än är med den saken är det utan tvekan ett väldigt speciellt hus och Scotts historia och livsöde är faschinerande. Scott var med där det hände, det var han som hittade Skottlands kronjuveler som hade varit försvunna i 100 år, inmurade i Edinburgh  Castle. Han reste också till Waterloos slagfält en kort tid efter slaget och plockade memoriabila som nu finns att beskåda i huset… Och huset självt och dess trädgård är som hämtat från en saga. Det är förståeligt att det kan bli riktigt trångt med besökare ibland.

Abbotsford är öppet dagligen från mars till november.

Ruiner

Som jag nämnde i första delen av den här inläggsserien råder det ingen brist på ruiner av slott, borgar och fästningar i Scottish Borders. Under 500 år var krig och oroligheter mellan England och Skottland mer regel än undantag och resultatet blev mängder av försvarsbyggnader. Numer tas många av ruinerna om hand av organisationer som National Trust for Scotland och Historic Environment Scotland. Men det var ändå förvånande att finna att efter att ha kört på smala krokiga vägar till vad som ibland verkade som världens ände, till en ruin som såg ut att inte ha sett liv på hundratals år, hitta en pensionär i ett hörn  redo att agera guide om man så ville.

Smailholm tower var en gång en stor fästning, men idag finns bara huvudtornet kvar. Smailholm är verkligen ett av de där ställena där man inte förväntar att hitta en levande själ. Men när man försiktigt gläntar på dörren efter att ha tagit sig från parkeringen till tornet, över kuperad hed och stenig mark inser man att det är mer att se än man först anar. Tre våningar , trevlig receptionist och till och med en liten souvernirhörna. Missa inte att ta en (försiktig) promenad runtom för naturen här är annorlunda och högländsk och adderar mycket till tornets atmosfär.

Hermitage Castle. Ojoj.. hur ska jag beskriva Hermitage Castle. Om andra slott och byggnade har fört tankarna till sagor på ett romantiskt sätt tidigare i inlägget så för Hermitage tankarna till sagor, fast i andra änden av spektrat… För det här är en ruin som även en solig sommarmorgon ger rysningar utefter ryggraden. Och inte pga av nån påhittad spökhistoria eller liknande utan helt enkelt pga hur respektingivande byggnaden upplevs och hur liten man känner sig bredvid. Fienden tänkte nog till både en och två gånger innan den tog sig på att invadera det här slottet när det begav sig… En av mina favoritruiner!

Sevärdheter i Scottish Borders

Av alla Sevärdheter i Scottish Borders blev Hermitage Castle en otippad favorit

Förutom slott och ruiner kan nämnas Scottish Borders kashmirindustri som kan utforskas på Lochcarron Visitor Centre, det nyöppnade Borders Distillery i Hawick och flygmuseumet North Berwick där du kan se, och gå in i en concord.

I tredje delen av serien om Scottish Borders kommer det att handla om boende!

Del 1 Scottish Borders; Skottlands mäktiga doldis

Del 2 Sevärdheter i Scottish Borders

Del 3 Boende i Borders

 

Share

You may also like...