Senaste nytt från Skottland; Skotska nyheter i korthet

Det är inte så ofta som nyheter från Skottland når det svenska nyhetsflödet så jag tänkte dela med mig av några intressanta nyheter som det har rapporterats om i media på sista tiden här i Skottland. Gillar ni iden kan jag tänka mig att göra det till ett återkommande inslag i bloggen:)

  • Parkinsons drabbar en av 500 i UK och det finns tyvärr inget 100 procent säkert test för att ställa diagnos. Nu verkar det dock som att lukt kan komma att få en avgörande betydelse när det gäller diagnos. BBC rapporterar  nämligen att en kvinna från Perth i Skottland har förmågan att lukta sig till om någon har parkinson. Sex år innan hennes man fick diagnosen började hon känna att hans lukt hade ändrats men det var inte förrän hon besökte ett boende för parkinsondrabbade som hon la ihop ett och ett och förstod att det hade nåt med sjukdomen att göra. Det hade kunnat stanna vid det om det inte föll sig så turligt att hon vid ett senare tillfälle i förbifarten råkande nämna detta för en forskare. Han blev nyfiken och så kom det sig att Edinburghs universitet testade kvinnan för att kolla hur tillförlitligt hennes luktsinne var. I blindtestet fanns sex personer med och sex personer utan parkinsondiagnos. Kvinnan fick alla rätt utom ett; hennes näsa sa henne att även en av de friska personerna hade Parkinsons, vilket forskarna såklart markerade som ett misstag. Men intressant nog fick de ändra i protokollet ett halvår senare när det visade sig att denna “friska” person nu hade diagnostiserats med parkinson. Man tror att det är förändringar i huden hos personer med parkinson som ligger bakom lukten och man hoppas nu att man kan utveckla ett enkelt test där man topsar en persons hud för att kunna ställa diagnos.

 

  • Google Street View är ju bra att ha när man vill bilda sig en uppfattning av hur en plats ser ut in real life. Men nu kan man också besöka flera skotska platser i väglöst land med Google Trekteknologin.  En representant från National Trust for Scotland har vandrat åtskilliga mil i oländig terräng med en 20 kilo tung Googlekamera på ryggen för att låta oss andra njuta av skotska vyer från soffan. Nu kan man klättra upp på ett berg i Glencoe och njuta av otrolig utsikt, eller åka båt ut till Staffa utan att riskera sjösjuka. Man kan till och med besöka flera olika slott och gå på en virtuell tur. Artikeln beskriver arbetet med att filma materialet och förklarar varför det alltid är soligt på Google Street View bilder, något som den skotska turistbyrån inte alls har nåt emot:)

 

  • Oljeindustrin har länge blomstrat i Skottland men på senare tid har boomen klingat av avsevärt. Detta har lett till en hel del förändringar och oro. Nu verkar det som om en annan industri är på väg att ta över. Nämligen videospel. Dundee har länge varit en knutpunkt när det gäller gaming men den nya prognosen, att videospel kan ta över och till och med vida överträffa olja som den nya stora exportvaran, har ändå kommit som en överraskning för många.

    Skotsk natur, natur i skottland,

    Väglöst land i Skottland kan nu avnjutas från soffan. Själv föredrar jag the real thing:)

 

 

 

Share

You may also like...