Semestra i Aberdeen, del 1

Har du varit i Skottland frågar jag en bekant. Ja jag har varit i Edinburgh och även en gång i Glasgow blir svaret. Såhär är det ofta, för många har Skottland blivit synonymt med Edinburgh eller kanske Glasgow. Men jag vill slå ett slag för en annan, ofta lite bortglömd landsända, nämligen Aberdeenshire. Ja kalla mig jävig jag bor ju här men det gör också att jag vet varför denna del av landet är ett värdigt alternativ till de mer kända städerna.

Varför Aberdeen?

För det första; Aberdeen är ingen turiststad. Här är det fisket och på senare tid oljan som gjort sina avtryck och man har inte behövt satsa på turism. Låter det som något dåligt nu när vi pratar turism? Det tycker inte jag. Faktum är att jag många gånger söker mig till ställen som inte har blivit hårt marknadsförda som turistmål. Jag tycker att man får en mer genuin upplevelse då. Träffa locals och se det riktiga vardagslivet. Men med det inte alls sagt att det inte finns upplevelser här som skulle platsa i vilken turistbroschyr som helst.

Aberdeen Citys strand, på gångavstånd från centrum.

Aberdeen Citys strand, på gångavstånd från centrum.

Hur kommer man till Aberdeen? Det finns såklart ett flertal sätt att ta sig till Aberdeen från Sverige. Det vanligaste är att flyga till Edinburgh och hyra bil. Ryan Air flyger från Landvetter och Norwegian till Stockholm. Man kan också flyga till Aberdeen med KLM via Amstedam. Jag har provat alla varianter och har inte haft problem med någon av rutterna.

Var bor man? Det finns såklart en uppsjö av boenden i stan och jag har erfarenhet av långt ifrån alla, men ska man vara en längre tid i stan, längre än en natt eller så och dessutom är en familj rekommenderar jag ett lägenhetshotell. Med en lägenhet istället för ett hotellrum känns det mer som ett andra hem och man har tillgång till alla bekvämligheter man är van vid, tvättmaskin, kök osv. I Aberdeen domineras utbudet av hotellägenheter av Skene House. Detta är ett lägenhetshotell i centrala stan uppdelat på tre olika fastigheter. Alla på ett par minuters gångavstånd från centrum. Här finns fräscha lägenheter i alla storlekar. De har vunnit massor av priser. Bl a delades 3 priser ut till Aberdeen i år från hotels.com och alla tre gick till Skene House. Man har dessutom varit etta på tripadvisor fyra år i rad. Hotellet är fyrstjärnigt och frukost ingår i priset. Det finns privat trädgård och bar och första drinken är alltid graits för hotellgästerna. De har avtal med restauranger och gym i Aberdeen. Detta gör att man kan gå ut och äta och sen få notan adderad till hotellräkningen i stället för att betala på direkten. De hjälper också till att organisera dina aktiviteter, transport, och till och med översättning, vid behov. Ett boende med det lilla extra.

Vad finns att göra i Aberdeen stad?
Footdee: en gammal fiskeby inte långt från stadskärnan med små fiskestugor vid havet.
Gamla fiskestugor i Footdee.

Gamla fiskestugor i Footdee.

Aberdeen Beach: en kort bit längre norrut ligger stranden, en lång sträcka som är ett populärt promenadstråk och surfing.
Bridge o Balgownie. Gammal vacker bro från 1200 talet över floden Don. Gå över bron och följ sen floden för en promenad utöver det vanliga. Kullerstensgator, gamla fina byggnader och den mäktiga floden.
Rosemount.Shoppingområde strax ovanför centrum med specialbutiker. Bland annat en hattaffär utöver det vanliga.  Och en ostaffär med berg av hundratals olika ostar på disken, som är populär bland norrmän som vallfärdar hit för att köpa med sig ost hem till Norge.
Charity triangle. Ett antal secondhandaffärer som ligger i en triangel i centrum. Kända bland samlare och dealers för riktiga fynd. Folk i branchen kommer från när och fjärran för att finkamma dessa affärer.
Tolbooth museum. Intressant litet museum i centrum av stan. Detta var ett fängelse för länge sen. De enormt tjocka väggarna, portatrna och enorma gamla hänglåsen gör att man fortfarande kan känna paniken komma krypande när man går uppför den smala vindlande stentrappan upp till vindens fängelserum. Gratis inträde, som de flesta museer i skotska städer.
Delfiner. Åk upp till Torry Battery just utanför city.  Parkera där med en kikare och vänta på stimmen av delfiner som simar i kölvattnen av de stora skeppen som angör hamnen. Spektakulär delfinshow utlovas.
Det finns oräknerliga dagsturer man kan ta från Aberdeen om man har bil. Aberdeen ligger ju i stort sett mitt i både slottsdelta och whiskymecka och dessutom på gränsen till högländerna.

Häng med under sensommaren och hösten för fler artiklar i min miniserie om att semestra i Aberdeen.

 

 

Share

You may also like...