Scottish Seabird Centre – En båttur till Bass Rock

DSC_0025

På väg ut från land.

Om du har rest österut från Edinburgh kan du inte ha missat Bass Rock. Bass Rock är en basaltklippa (basalt är en bergart med vulkaniskt ursprung) just utanför North Berwick och världens största nordliga koloni för havssulor. Inte mindre än 150 000 fåglar bor på denna annorlunda klippformation. Och det är inte bara sulor utan även lunnefåglar och andra fåglar som kan skådas i det här området. Delfiner och sälar dyker också upp då och då.

DSC_0048

En livs levande lunnefågel! Check på den!

En av de populäraste sakerna att göra i North Berwick är att åka båt ut till Bass Rock och de andra fågelöarna som ligger i närheten och det var precis vad vi gjorde. Vi var inbokade på en timmes tur med den 55 sitsiga catamaranen och skulle avsegla kl halv 11 en lördgsförmiddag i Juni. Tyvärr hade vi inte så tur med vädret som vi hade hoppats men vi var glada att det inte regnade.

DSC_0142

En säl tar igen sig på klippan

Första stoppet var ön Craigleith. Det här var inte en tur då man landsteg på öarna utan båten stannade en stund just vid öarna så att man kunde titta och fota.

DSC_0382

Klippan ser liten ut på håll

Det visade sig vara ganska kraftiga vågor där ute och båten gungande rejält, såpass att passagerarna ropade Wiiiii unisont i takt med att båten åkte upp och ner. Det var dock inte läskigt, tyckte inte jag i allafall, utan gav snarare mersmak, kände mig som ett med havet haha.

Vår guide meddelade till allas förtjusning att man hade sett både sälar och lunnefåglar tidigare på morgonen.

DSC_0277

Båten är delvis täckt och detta är också den tur som är bäst lämpad för barnfamiljer

Jag har alltid velat se lunnefåglar men efter sju år i Skottland har jag fortfarande inte lyckats se någon. Tills nu alltså… Så jag blev eld och lågor när jag lyckades se min första livs levande lunnefågel. De ser så härliga ut med sina korta knubbiga orangea näbbar och supersnabba vingar. Inte att undra på att de kallas luftens clowner.

DSC_0352

Fyrtornet är ständigt omsvärmat av fåglar

DSC_0342

Det finns fortfarande lämningar av det gamla slottet på klippan, men mest framträdande är såklart fyren.

Vi såg också några sälar som låg och vilade middag på klipporna. Tyvärr såg vi inga delfiner, det hade annars varit roligt att få se såna, det är en annan dröm jag har. Det närmaste jag har kommit är att jag har sett dem på håll i Aberdeens hamn där de ofta håller till.

Sedan åkte vi vidare mot Bass Rock. Det var mäktigt att närma sig denna udda klippa som står där alldeles ensam i havet och är alldeles täckt av tusentals och åter tusentals av fåglar. En gång i tiden fanns ett slott på denna klippa och den har också fungerat som fängelse. Nu finns en fyr på ön.

Båten stannade just utanför klippan för att låta oss ta en närmare titt på allt som försiggick och jag blev förvånad över att inget fågelbajs landade på båten som enbart var delvis täckt av tak. Luften ovanför oss var nämligen tjock av fåglar.

DSC_0238

Två av 150 000 havssulor som bebor Bass Rock

Timmen gick fort och jag är glad över upplevelsen. Från de höga vågorna, till sälar, lunnefåglar, havssulor i vad som kändes som miljontal och den mäktiga Bass Rock.

När vi kom tillbaka till land passade vi på att besöka Discovery Centre där man genom webkameror kan följa fåglarna på de olika öarna på riktigt nära håll. Där finns också uppstoppade fåglar, filmvisning, lekhörna osv, allt med fågeltema och för att utbilda och upplysa besökarna om de sjöfåglar som lever i området.

Centret är öppet året runt och de olika båtturerna avgår dagligen under sommarhalvåret. Mer info hittar du här.

Share

You may also like...