Scottish Borders- Skottlands mäktiga doldis

Resa till Scottish Borders i samarbete med Visit Britain.

Två saker slog mig när vi sakta körde den kostigsmala vägen i Ettrick Valley en tidig tisdagsmorgon i juni med dimhöljda bergstoppar på båda sidor om Blå Faran; dels hur lätt man skulle kunna förväxla Skottlands sydligare bergskedja med högländerna och dels hur förvånande det är att Scottish Borders är så höljd, inte bara i dimma en tidig sommarmorgon, utan också i dunkel när det gäller vad området har att erbjuda Skottlands turister.

Scottish Borders

Spaltmeter efter spaltmeter finns att läsa om Skye, Glencoe och högländerna i allmänhet. Jag har själv skrivit åtminnstonne en av dem i min inläggsserie om North Coast 500. Och det är varken konstigt eller obefogat; de skotska högländerna är spektakulära och värda varje ord som skrivs om dem. Men nog har jag under mina år i Skottland funnit det märkligt att när jag sökt turistinformation om landets södra delar, så har jag kanske inte kammat noll, men i allafall lämnats med mycket övrigt att önska…

Så vad gör man då? Det lilla jag har hört om området, vilket kan sammanfattas i fem ord; Sir Walter Scott, slottsruiner och kullar, har gjort mig nyfiken, så enda rätta är naturligtvis att ge sig ut på en expedition för att ta reda på vad Scottish Borders har att erbjuda och kanske också försöka ta reda på varför trakten har förblivit en sådan doldis på Skottlands turistkarta…

Medan många inte verkar tro annat om det här området än att det är en sträcka att så snabbt som möjligt lägga bakom sig på A-sextiåttan från Newcastle upp till Edinburgh, med som mest ett pitstop i Jedburgh, spenderade jag inte mindre än en vecka i området, och insåg på hemvändardagen hur mycket jag hade kvar att upptäcka. Området norr om engelska gränsen är nämligen lika mycket får och hedar, dramatiska berg, böljande kullar, historiska slott och landskap som tar andan ur en, som vilken annan mer välkänd del av Skottland som helst.

Så… Låt mig presentera; Scottish Borders! Skottlands Mäktiga Doldis!

Man brukar säga att det finns 11 stycken Border Towns; Galashiels, Melrose, Jedburgh, Duns, Kelso, Hawick, Selkirk, Peebles, Lauder, Coldstream och West Linton, men gränserna för vad som kallas the Borders är lite flytande och jag kommer att referera till hela östra området söder om Edinburgh, från kust till inland.

Minuter efter att du lämnat Edinburgh och tar dig söderöver kommer du att slås av hur snabbt du hamnar lite som i en annan värld. Precis som Ettrick Valley skulle Lammermuir Hills lätt kunna förväxlas med ett höglandslandskap, med sina (i rätt årstid) ljungbeklädda böljande hedar och lösgående får så långt ögat når. Ta dig sen ut mot östkusten, för sträckan från Cove harbour till Eyemouth är värd att spendera tid i. Cove harbour är en pittoresk liten fiskehamn som du kommer till genom att gå igenom en tunnel i berget. Fast Castle (ruin, återstår knappt något) några minuters bilfärd därifrån bjuder på fantastiska kustvyer och en alldeles lagom bensträckarpromenad. Ytterligare några minuter i bilen och du har kommit till St Abbs fyr. Det här är vandrarnas paradis och när du ser utsikten kommer du att förstå varför.

Från St Abbs tar du av mot inlandet igen och upptäcker några av de gemytliga småstäderna samt Cheviots Hills, Scotts View, Leaderfoot Viaduct och Eildons bergskammar för att avsluta med Ettrick Valley och vattenfallet Grey Mares spektakulära omgivningar.

En figur du inte kommer att kunna unvika i de här trakterna är Sir Walter Scott. Det är inte bara i hans hem Abbottsford och hans favoritutsiktsplats Scotts View du kommer att stifta bekanstskap med en av Skottlands favoritförfattare och stoltheter; överallt refereras det till Scott och det arv han lämnat efter sig. Och det är väl inte mer än rätt att han postumt får dra besökare till området tänker jag för mig själv då jag efter besöket på Abbotsford bestämmer mig för att det är hans fel att Scottish Borders har halkat så hopplöst långt efter högländerna i turistisk popularitet och att Borders förblivit den doldis den har blivit. Det var ju Scotts noveller och poesi som romantiserade högländerna och skapade den moderna myten om Skottland som vi känner det idag, med kiltklädda säckpipeblåsande highlanders som hjältar.

Historiskt sett har området sett mycket turbulens, i och med rivaliteten mellan England och Skottland. Resultatet blev många slott, borgar och fästningar för att försvara sig mot fienden och som står kvar än idag och nu erbjuder en unik inblick i livet för invånarna i gränsområdet för flera hundra år sen. En annan kvarleva från den tiden är Border Ridings, när invånarna samlades för att till häst rida runt gränsen till sina städer för att försvara dem, numera en festlighet som firas en gång per år i varje liten stad. Chansen är stor att du, om du befinner dig i området på sommaren, kommer att få se någon av alla aktiviteter som ingår i Border ridingfestivalerna. De består av många och traditionstunga ritualer och cermonier som kulminerar i själva ryttarparaden då hundratals uppklädda ryttare rider i samlad trupp längs stadens gator och ut runt stadens gamla gränser för att sedan några timmar senare komma tillbaka till stan och storma huvudgatan fram i full galopp till folkets jubel.

Mer om vad som finns att se och uppleva i trakterna kan du läsa om i del två av den här inläggsserien.

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...