Scottish Borders – Skottlands skjulte skatt (på norsk)

I samarbete med Visit Britain

To ting slo meg mens vi sakte kjørte langs den smale krøtterstien av en vei i Ettrick Valley en tidlig tirsdagsmorgen i juni, med tåkedekkede fjelltopper på begge sider av bilen: Det ene var hvor lett Skottlands sørligere fjellkjede kan forveksles med høylandet, og det andre var hvor overraskende det er at Scottish Borders ligger så skjult, ikke bare i tåke en tidlig sommermorgen, men også med tanke på hva området har å tilby Skottlands turister.

Det finnes spaltemeter etter spaltemeter med lesestoff om Skye, Glencoe og høylandet generelt. Jeg har selv skrevet minst én av dem i innleggsserien om North Coast 500. Og det er verken rart eller uberettiget – det skotske høylandet er spektakulært, og verd hvert ord som skrives om det. Men i løpet av årene mine i Skottland synes jeg det er litt rart at når jeg har lett etter turistinformasjon om de sørligere delene av landet, har jeg kanskje ikke funnet så mye, men jeg har i hvert fall sittet igjen med mye annet å ønske meg…

Så hva gjør man da? Det lille jeg har hørt om området, som kan oppsummeres i fem ord: Sir Walter Scott, slottsruiner og åser, har gjort meg nysgjerrig. Det eneste rette er dermed naturligvis å begi seg ut på en ekspedisjon for å finne ut hva Scottish Borders har å tilby, og kanskje prøve å finne ut hvorfor traktene alltid har vært en skjult skatt på Skottlands turistkart…

Mens det virker som om mange oppfatter dette området som en ren transportstrekning på A68 fra Newcastle opp til Edinburgh som man bør legge bak seg raskest mulig, med maksimalt ett pitstop i Jedburgh, tilbragte jeg en hel uke i området og forstod på hjemreisedagen at jeg fremdeles hadde mye igjen å utforske. Området nord for den engelske grensen er nemlig like mye sauer og lyngheier, dramatiske fjell, bølgende åser, historiske slott og landskap som tar pusten fra deg, som hvilken som helst av de andre mer velkjente delene av Skottland.

Så… La meg presentere: Scottish Borders! Skottlands skjulte skatt!

Det sies at det finnes 11 Border Towns; Galashiels, Melrose, Jedburgh, Duns, Kelso, Hawick, Selkirk, Peebles, Lauder, Coldstream og West Linton. Men grensene for hva som kalles The Borders, er litt flytende, og jeg kommer til å bruke begrepet om hele det østre området sør for Edinburgh, fra kyst til innland.

Minutter etter at du har forlatt Edinburgh og begir deg sørover, slår det deg hvor raskt du liksom havner i en annen verden. Akkurat som Ettrick Valley kan Lammermuir Hills lett forveksles med landskapene i høylandet, med bølgende lyngheier og frittgående sauer (i riktig årstid) så langt øyet kan se. Dra deretter ut mot østkysten, for strekningen fra Cove Harbour til Eyemouth er verd et besøk. Cove Harbour er en pittoresk liten fiskelandsby som du kommer til ved å gå gjennom en tunnel i fjellet. Fast Castle (en ruin som det knapt er noe igjen av) noen minutters biltur unna har fantastisk utsikt over kysten og fine turmuligheter for den som vil strekke litt på beina. Enda noen minutter i bilen, så kommer du til St Abbs fyr. Dette er et paradis for fotturister, og når du ser utsikten, forstår du hvorfor.

Fra St Abbs drar du innover i landet igjen og utforsker noen av de koselige småbyene og Cheviots Hills, Scotts View, Leaderfoot Viaduct og Eildons fjellrygger, før du avslutter med Ettrick Valley og de spektakulære omgivelsene ved Grey Mare-fossen.

En du ikke kommer utenom på disse traktene, er Sir Walter Scott. Det er ikke bare i hjemmet hans Abbottsford og ved yndlingsutsikten hans på stedet Scotts View at du stifter bekjentskap med en av Skottlands yndlingsforfattere og store stoltheter. Overalt finner du referanser til Scott og arven han etterlot seg. Og det er vel ikke mer enn rett og rimelig at han trekker besøkende til området selv etter sin død, tenker jeg for meg selv etter besøket på Abbotsford, og bestemmer meg for at det nok er hans feil at Scottish Borders ligger så langt etter høylandet i popularitet blant turister, og at Borders har blitt den skjulte skatten som den er. Det var jo Scotts noveller og poesi som romantiserte høylandet og skapte den moderne myten om Skottland slik vi kjenner den i dag, med kiltkledde sekkepipeblåsende høylendere som helter.

Historisk sett har det vært mye turbulens i området på grunn av rivaliseringen mellom England og Skottland. Resultatet ble mange slott, borger og festninger for å forsvare seg mot fienden. Disse står fremdeles den dag i dag og gir et unikt innblikk i livet til innbyggerne i grenseområdet for flere hundre år siden. Noe annet som har overlevd fra den tiden, er Border Ridings, der innbyggerne samles for å ri til hest rundt sine bygrenser for å forsvare dem. I dag er dette bare et festlig arrangement som foregår en gang i året i hver liten by. Hvis du befinner deg i området om sommeren, er sjansen stor for at du får se noen av alle aktivitetene som inngår i Border Ridings-festivalene. De består av mange tradisjonstunge ritualer og seremonier som kulminerer i selve rytterparaden, der hundrevis av utkledte ryttere rir i samlet tropp langs bygatene og ut rundt de gamle bygrensene, for noen timer senere å komme tilbake til byen og storme fremover hovedgatene i full galopp til jubel fra folket.

Du kan lese mer om hva du kan se og oppleve i disse traktene i del to av denne innleggsserien.

Share

You may also like...