RRS Discovery i Dundee, Skottland, Robert Falcon Scotts och Ernest Shackletons skepp från expeditionerna och upptäcktsresorna till Antarktis och Sydpolen

I Dundee ligger skeppet RSS Discovery förtöjt. Det här skeppet har varit med om många äventyr sen det byggdes och sjösattes i floden Tay i Dundee 1901. Det var Discovery som tog Robert Falcon Scott och Ernest Shackleton på expeditionen till Antarktis 1901-1904. På Discovery Pointmuseet i Dundee finns en stor utställning om allt som har med de tidiga antarktis-och sydpolsexpeditionerna att göra. Bland annat berättas den välkända historien om hur Shackleton och några av hans mannar tog sig 130 mil i en liten öppen livbåt för att hämta hjälp när resten av manskapet var strandade på Elefantön, en resa som tog 17 dagar och beskrivs som en av de svåraste seglatser som nånsin utförts utan att spilla liv. Väl framme i Sydgeorgien fick de vandra över bergen i 36 timmar för att nå fram till ett norskt valfångstläger och sedan började Shackleton organisera räddningsaktion av de 22 män som var kvar på Elefantön. Det skulle dock dröja 4 månader och många försök innan man lyckades ta sig tillbaka till de strandade männen med ett skepp. Mirakulöst nog hade alla överlevt. 
Det berättas också om och visas saker från andra expeditioner te x den expedition där Scott blev två till Sydpolen efter att norrmannen Roald Amundsen hunnit dit före dem (i dec 1911) och hur Scott och hans team aldrig kom tillbaka. 

Själva skeppet finns som sagt här också och när man gått igenom utställingen inne i museet går man ombord på båten som ligger förtöjd utanför. 

Discovery Point har blivit utsedd till en av de bästa turistattraktionerna i Skottland och har fått 5 stjärnor av VisitScotland.  

Picture

Utställning inne i museet.

Picture

Ombord på båten.

Picture

På båten. Man avbildade det djurliv man såg på expeditionerna.

Share

You may also like...