Royal Yacht Britannia

Royal Yacht Britannia är ett skepp som var i engelska drottningens tjänst från 1953 och 44 år framåt. Det var faktiskt mer av ett andra hem för drottningen, som hon reste sammanlagt flera varv runt jorden med, och det sägs att hon grät öppet när det togs ur bruk 1997. Diana och Charles reste med skeppet på bröllopsresa (man får se både deras och drottningens privata rum). Kungafamiljen seglade också till Yttre Hebriderna med denna båt varje sommar och hälsade på en av drottningens släktingar.
Numera ligger skeppet för ankar i hamnen i Leith utanför Edinburgh och är en av Skottlands och UKs mest besökta turistattraktioner.
Jag hade ganska höga förväntningar första gången jag var där och för ovanlighetens skull infriades de och jag tyckte det var en riktigt intressant upplevelse. Tror det var blandningen av att det var autentiskt, att skeppet fortfarande är som det var när det användes av kungafamiljen och besöktes av alla de mäktigaste i världen, och att man fick se allt från de finare salongerna, de privata sovrummen, till tvätteri och andra serviceinrättingar på nedre däck. Ovanligt också att man tilläts att ta kort på allt. Normalt sett tycker jag att de flesta sevärdheter brukar ha fotoförbud.
Jag rekommenderar att man tar god tid på sig. Det finns så många detaljer att titta på, och ta gärna en paus i tesalongen på övre däck.
En Rolls Royce finns såklart med på skeppet…

Picture

Picture

Allrummet där drottningen drack kvällskaffe och spelade spel.

Picture

Inte lika glammigt på undre däck.

Picture

En sjukhussal fanns också inredd med operationsbord och allt om behov uppstod. Även denna från femtiotalet och intrumenten såg inte särskilt härliga ut…
Share

You may also like...